ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тъжната и свиваща сърцето история на една обикновена българка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:41 / 18.10.2016Коментари (4)12999
© 24 часа
"Преминах през всички кръгове на ада. Заминах на гурбет, а попаднах на улицата, скитах се бездомна сред крадците, клошарите и проститутките. Вечер полицията ги прибираше, а аз успявах да се крия. Бях упоена и изнасилена от турчин." Това разказва 41-годишната Ваня Еленкова от Монтана. 

Тя е майка на 3 деца, а впоследствие се връща в България и ражда извънбрачно момиченце. То обаче ѝ е отнето и настанено в дом "Св. Иван Рилски" в кв. "Лозенец" в София поради мнение на социалните работници, че майката няма възможност да се грижи за него. 

Ваня е подала молба до Софийския районен съд да ѝ бъде върната дъщеричката, но получава отказ. Магистратите вземат предвид, че е безработна и считат, че детето ще е в риск, ако остане при майката.

"Живеех с абсолютен тиранин, който нееднократно ми е посягал, а на рождения ми ден преди 2 г. ме прати в болница с хематом и комоцио вследствие нанесен побой", разказва Ваня. 

Страхът и ужасът, които изпитвала, били достатъчен стимул да събере набързо малко багаж и да замине за София. Намерила си работа, но парите били малко. Запознала се с различни хора и те я посъветвали да замине за чужбина. 

"Реших се на тази стъпка, за да изкарам пари за лечение на очите на сина ми Александър", казва жената, примамена от мита за лесна печалба в странство. 

"Толкова много бяха разказите и примерите за успели българи в чужбина - мои познати жени си докарваха добри доходи от по 1500 евро месечно, хвалеха се, като се връщаха в Монтана. Затова и аз реших да опитам. Бях изпаднала в безизходица. Обещаха ми работа по интернет, но това се оказа измама. Сега, след преживения ужас, никога не бих го направила", обяснява Ваня. 

Мъжът ѝ работи като арматурист и издържа двете им дъщери Елена и Паолина, на 20 и 21 г., студентки по икономика в столицата. Той дава пари и за по-малкия им син, 4-класника Александър, за когото се е грижела бабата, майката на Ваня. Момчето редовно посещава училище, среща трудности, но се справя. Прекалено е свит и срамежлив, затворен, не споделя нищо с приятели според класната му. 

Когато се озовала в белгийския град Гент на 12 декември 2014 г., реалността се оказала друга за 41-годишната Ваня. Нямала никакви познати там, не знаела език и започнала да скита по улиците. Веднага попаднала на измамници, които ѝ откраднали документите. 

Заради подслон и храна временно станала жертва на сексуална експлоатация. Твърди, че била упоена и изнасилена от турчина Четин Хасан, от когото забременяла и за когото няма никакви данни. Въпреки тежката бременност, работила по 24 часа в кафене, защото знаела, че ѝ трябват пари за развод, за наем, за децата ѝ.

Продавала кръвта си, за да оцелява. Изплашена и объркана, нямала смелостта да сподели нищо с децата и майка си. Търсела начин да направи аборт, но навсякъде медиците ѝ отказвали, рискът бил огромен. Примирила се, че трябва да роди и да не поглежда повече назад. Съзнавала, че ако мъжът ѝ разбере, ще бъде мъртва. 

След много перипетии в чуждия град се справила и си намерила работа и квартира. Гледала 33-годишна жена, която била инвалид. Платили ѝ добре, но тя похарчила всичко за храна и дрехи. По-късно обаче се разболяла от пневмония и се наложило да се върне в България. Без документи и осигуровки, потърсила помощ при лекар германец, който се оказал милостив и ѝ дал пари да се върне в родината си. 

В София ражда извънбрачното момиченце Вяра Получава подкрепата на дъщерите си Елена и Паолина и приятелката си Таня. Зарадвала се, че не е сама. Те се обадили в кризисния център "Анимус" да потърсят помощ за нея. Посрещнали я изключително мили и любезни хора. Назначават ѝ психолог, за да преодолее шока, но Ваня отказала да я настанят.

При връщането си се сближила с бивш столичен полицай, който я приел заедно с бебето. Осигурил ѝ храна, медицински грижи. Тъкмо се успокоила, и на 4 ноември 2015-а получила обаждане от социални работници от отдела за закрила на детето. Те били непреклонни - въпреки добрите условия, тя не познавала добре мъжа, с когото живее. 

Накарали я да напише молба и настанили пеленачето в социален дом, за да му осигурят грижи. Представителят на отдела за закрилa на детето се усъмнил, че искат да продадат момиченцето. Ваня отрича въобще да ѝ е хрумнала такава мисъл за нейното бебе. Тя е твърдо решена да води борба да си върне детето. Същевременно подала жалба срещу насилника Четин Хасан от Турция. 

"Разстроих се, разболях се и вдигнах кръвно, пия хапчета", разказва 41-годишната Ваня. 

Според нея докладът на социалните не отговаря на истината и не са предадени вярно фактите. Сега Ваня ходи на свиждане в дома и прегръща едногодишната Вяра. Опитва се да докаже, че е емоционално и психически стабилна, за да я отглежда. 

Ваня няма пари за адвокат за развод и се оплаква от домашно насилие от съпруга си Цветан. Мечтае за нормален - тих и спокоен, живот, да си върне усмивката и да смени името си с Любов. Ваня, прокудена дори от собствената си майка, ще води дело в Страсбург за децата си.


Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Venkova Valentina
премахни филтъра

0
 
 
В Която и страна да си нямаш ли дом,работа,пари,храна-отиваш в червен кръст,или църква,или полиция,от там насетне ще се намери начин да се обадиш на някой,да се намери начин да се прибереш.Не се оставяйте самосъжалението да ви смачка,никога.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: