ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стотици хиляди гости се очаква да посетят Роженския събор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 10.07.2023Коментари (1)2565
© Фокус
Два мащабни и патриотични събития – откриването на монумента на българското знаме Пилон "Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство "Рожен“ 2023 ще съберат и обединят България от 13 до 16 юли на Роженските поляни.

Това каза на пресконференция Симеон Караколев – председател на Фондация "Наследство в бъдещето“ – организатор на събитията, предаде репортер на "Фокус“.  Очаква се президентът на България, Румен Радев да присъства на откриването на Пилон "Рожен“, посочи той и допълни, че се очакват стотици хиляди гости.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов заяви, че подготовката за събора върви добре.

"Имаме и опита и да се надяваме, че няма да има неприятни изненади. Заявените участия бият рекорди и очакваме наистина да стане най-голямото национално събитие. Организацията на движение е най-големият проблем. Няма как да избегнем всички проблеми. Надявам се, че ще направим всичко възможно да има ред и дисциплина за движенията по пътищата“, допълни Мелемов.

Симеон Караколев бе категоричен, че Рожен е най-голямото национално събитие в България.

"В началото казах, че моята амбиция е да върна Рожен там, където му е мястото. Най-голямото и най-добре организираното събитие в България. Всичко това се случва, благодарение на отличното ми взаимодействие с институциите в община Смолян. Тази година имаме и различен акцент на събора, 111-метровия пилон, на който ще издигнем българското знаме. Навършват се и 125 години от първия Роженски събор. Продължаваме традицията и я надграждаме и правим всичко възможно посетителите да отнесат с себе си частица от магията Рожен“, добави Караколев.

Той уточни, че ще бъдат обособени 3000 паркоместа на територията на Рожен. За палатковия лагер има 500 места за автомобили.

"Най-големият проблем и неудобство са лимитираните паркоместа. Няма повече места. Апелът ми към всички е, хората да идват по-рано и да се настройват, че могат да пътуват с обществения транспорт и превоз. Чепеларе ще е паркинг, Пампорово също, а от двете места, както и от Смолян има осигурени автобуси. Минимум 1500 автомобила  ще трябва да паркират в Чепеларе и поне още толкова в Пампорово. Паркингите са безплатни. Над 200 ще са химическите тоалетни, ще има за такива за инвалиди. Органите на реда, че правят всичко възможно да поемат в пъти по-големия трафик, който се очаква. Нека хората да пътуват с обществения транспорт. За вход на събора, не се плаща, а всеки може да си донесе храна и напитки от  в къщи и не е длъжен да купува от заведенията на Рожен“, категоричен е Караколев.

По време на трите дни на Роженския събор ще има три медицински екипа и две линейки, които ще са денонощно на мястото. Сключен е договор с пловдивска частна фирма за осигуряване на медицинското обслужване. На всяка сцена ще има медицинско лице. Бързата помощ е безплатна.

Близо 400 души от полицията с жандармерията ще охраняват събора, казаха по време на пресконференцията представители на ОДМВР - Смолян. Те подчертаха, че са готови с организацията за охраната на Рожен. Ще има и около 80 души от частна охранителна фирма, на които полицията също ще разчита. Готови са КПП-тата, създадена е организацията, има щабове и план. Ще има и специализирана полицейска операция, която ще протече в цялата област и да се обхванат буферните паркинги.

Не е само Рожен като концентрацията на хора. Областта е пълна и легловата база е заета. От полицията са предвидили полицейски операции на територията на всички общини в региона. Имаме подсигурени допълнително служители на пътна полиция от СДВР. Има готовност за вдигане на дрон при необходимост. Ще се работи на денонощен режим.

От полицията са категорични, че по отношение на обезпечаване охраната на мероприятието са предприели всички мерки. Съседните области - Пазарджик, Кърджали, Благоевград и Пловдив също са предупредени за очаквания интензивен трафик към Рожен. Мероприятието е от висока степен на риск и органите на реда са предприели всичко необходимо. Те имат готовност при усложняване на обстановката да привлекат допълнителни сили.

Симеон Караколев заяви още, че не очаква никакви приходи от събора на Рожен. "Местният бизнес обаче се очаква да генерира между 3 и 5 млн. лв. приходи от мащабното събитие. Очакваме бюджета на Роженския събор да достигне около 600 000 лв., като те са за охрана, санитарни съоръжения, изпълнители, на които се плаща и други“, посочи организаторът.

Кметът на Смолян, Миколай Мелемов уточни, че Общината плаща пари за държавни структура, като пожарна и полиция, както и на изпълнители, който ще участват в Родопската вече. За събитието са отделени 130 000 лв.

Караколев и Мелемов припомниха, че държавата не е подпомогнала финансово организирането и провеждането на Роженския събор тази година.

"През 2006 година Министерството на културата дадоха 360 000 лв., оттогава насам не са давали пари за този събор“, каза Мелемов.

Караколев отбеляза, че Рожен е най-голямото културно събитие в България и от Министерството на културата дават 0 лв. За сравнение той посочи, че за подобно събитие в Копривщица се дават около 200-300 хил. лв. Той уточни, че на Роженския събор не се плаща вход, както е на други подобни събития в страната.

"Съборът се простира на 500 дка площ на Роженските ливади. Лична земя е тази, на която и изграден пилона, другата е наета от собствениците“, уточни Караколев.

Легловата база в област Смолян е пълна за дните около Роженския събор, като има настанени хора и в съседните области.


Още по темата: общо новини по темата: 33
03.01.2024 »
30.07.2023 »
24.07.2023 »
17.07.2023 »
17.07.2023 »
16.07.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Нави Вонави
премахни филтъра

0
 
 
Я пак.. стотици хиляди, 1 стотица = 100 000 сериозно събитие..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: