ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Спират от движение ревящите мотори, които си правят гонки по улиците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 13.05.2014Коментари (9)3043
© Plovdiv24.bg
Ревящите пистови мотори, които си правят гонки по улиците на София и големите градове, ще бъдат спирани от движение. Машините развиват 17-18 хиляди оборота в минута и са с премахнати заглушители на ауспуха, което увеличава в пъти шума на двигателя. Със затоплянето на времето мотористите излязоха и особено вечер и през нощта, когато движението е слабо, карат бясно по булевардите.

На трупчета ще бъдат качвани и автомобилите с изтърбушени гърнета, които будят целия квартал, като се прибират, а от шума се включват алармите на паркираните в съседство коли. Това ще стане възможно след седмица, когато столичният КАТ ще получи първото устройство за измерването на нивата на шум от возилата. Засега са закупени общо 5 такива устройства, които ще бъдат разпределени в по-големите градове на страната. Те ще бъдат използвани в борбата на "Пътна полиция" с уличните гонки, които често смущават нощната тишина през летните месеци.

"Благодарение на усилията, които полагаме, в София в момента не се провеждат незаконни улични състезания. Има обаче собственици на спортни автомобили и мотори, които си форсират двигателите на място", коментираха от "Пътна полиция". Уредите вече са минали метрологични изследвания и предстои полицаите да бъдат запознати с методиката за използването им.

Шумните превозни средства ще бъдат спирани от полицаите и при работещ двигател ще се измерва колко децибела е нивото на шума. Ако надхвърля допустимите норми, колата или мотоциклетът на нарушителя ще бъдат спирани временно от движение, докато не монтира заглушител на ауспуха.

"Генерацията на състезателните автомобили е направена така, че вътре няма нужните обезшумители, а една права тръба, защото там целта е изгорелите газове да излизат по-бързо", коментира механик. Същият ефект търсят и собственици на по-стари возила, които ги тунинговат, без обаче да се съобразят, че не ги карат на писта, а в града.

При автомобили с ниска мощност ефектът не е особено забележим откъм постигане на по-добри динамични характеристики. За сметка на това обаче съседите отлично научават навиците на притежателите на подобни возила и знаят кога излизат и кога се прибират заради шума от изтърбушените ауспуси.

"При автомобилите има две гърнета, като в първото се намира катализаторът. Мотористите пък махат всички обезшумители, но оставят само външния кожух на ауспуха. Тогава от мотора се чува страхотен рев", разясниха още автомеханици.

От КАТ посочиха, че допустимите норми при мотоциклетите и автомобилите са различни. Предполага се, че проверките ще се правят през нощта на бензиностанции и кафенета, където си правят срещи любителите на високите скорости. Когато се прави тестът, шофьорът ще подава газ, за да се видят нивата на шума при по-високи обороти.

От "Пътна полиция" посочиха, че през деня устройствата ще се използват на каналите за регистрация, като табели няма да получават автомобилите, които не са в допустимите норми.

"В западните държави като Великобритания например има писти, но на тях също има норми за шум, за да не се смущават живеещите в близост до съоръженията", обясниха фенове на високите скорости, които предпочитат да показват уменията си на писти, вместо по шосетата.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nikolai Deshliev
премахни филтъра

+2
 
 
Я да вземете тия устройства за измерване на шум да ги използвате и за установяване шума, който вдигат автобусите, защото там трагедията е пълна. Малко насока: РА 8983 ВН, линия 66. Стига сте се занимавали с глупости. Едните шумящи (мотори и коли) се движат, за кратък период от време, докато другите (автобуси) се движат от сутрин до вечер. И като обобщение, не подкрепям нито едните, нито другите, просто си насочете ресурса където трябва.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Академичната общност излиза на протест
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: