ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалист: Сега е моментът да ядем туршии и кисело зеле
Автор: ИА Фокус 11:14 / 30.12.2024Коментари (0)2069
©
Коледните празници отминаха и сега се готвим за новогодишната трапеза. Общо за Бъдни вечер и Коледа едно четиричленно семейство е похарчило 185 лв., пресметнаха от Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ.

"За пръв път отчитаме, че доходите изпреварват разходите. Най-добрият вариант от гледна точка и на качество, и на цена, е да отидем при фермера, директно да купим месо, колбаси, мляко от него. Тук е въпрос на общинска политика. Никъде не чух да говорят по тези въпроси. Посещавам често пазари. Стремежът трябва да е да стимулираме истинския български хляб, в който има само брашно, вода, качествена закваска и щипка сол. Селските фурни, за съжаление, изчезнаха", коментира доц. Огнян Боюклиев от БАН.

По думите му цената на прясното мляко при фермера е от порядъка на 1-2 лв., а в магазина е 3-4 лв.

Качествената храна е скъпа

"Тенденцията за повишаване на цените на храните е европейска, не е само у нас. Няма нищо чудно, че парниковите зеленчуци в момента са скъпи. Не е необходимо зимата да ядем обезателно шопска салата. Сега е моментът да ядем туршии, кисело зеле, ряпа, моркови - храната до нас, която е", каза доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR

На въпрос кои храни бяха най-скъпи на коледната трапеза, той отговори, че едни от най-скъпите са били млечните продукти. Доц. Боюклиев отбеляза, че имаме политика, която насърчава вноса на суровини.

 

"В съседна Гърция или във Франция болшинството фермери са и първични производители, и преработват. Там е качественият хляб, качественото сирене. В Турция има хляб за купони. Трябва да свикнем, че данъците няма как да са ниски. Ще поскъпне хлябът, но конкуренцията е много голяма. Няма да се усети сериозно. Болшинството консуматори пазаруват в търговските вериги", добави доц. Боюклиев.

Според него това колко ще ни струва новогодишната вечеря зависи откъде пазаруваме. Гостът уточни, че най-евтино и най-качествено е при фермера. Маслото за баницата ще ни излезе по-скъпо, защото ние не произвеждаме. 

"Качествената храна трябва да държи цена", категоричен е доц. Боюклиев.


Още по темата: общо новини по темата: 644
17.05.2025 »
16.05.2025 »
15.05.2025 »
13.05.2025 »
13.05.2025 »
12.05.2025 »
предишна страница [ 1/108 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Войната в Украйна
Президентът внася в НС предложение за национален референдум за еврото
Бюджет 2025
Презастрояването на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: