ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандал в лекарското съсловие заради наложена глоба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:23 / 08.05.2012Коментари (11)2668
© Plovdiv24.bg
От пресцентъра на сдружение "Български лекар" излязоха със съобщение относно ощетяване на лекарското съсловие с наложена глоба, като обвиняват в некомпетентност БЛС. Ето и тяхното (на СБЛ) виждане по случая:

На събор със съмнителна легитимност, проведен преди около една година Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и неговият председател прокараха необмислено решение лекарските прегледи извън тези, които са платени от здравната каса, да струват минимум 24 лв. и задължиха лекарите да не работят при по-ниски цени. Това стана въпреки направени предупреждения и възражения от делегати на събора. Поради своята некомпетентност ръководството не успя да насочи събора в правилната посока, за което отговорността е негова и на неговите експерти.

Истината е, че цените трябва да бъдат защитени чрез договаряне с НЗОК, а тези в частния сектор да са много по-високи, но да се определят свободно.

Така за пръв път в историята на съсловната организация беше допуснато тя да попадне под прицела на Комисията за защита на конкуренцията, която в продължение на една година води разследване за нарушение на конкурентното законодателство. То завърши с налагане на глоба от 80 000 лева на съсловната организация за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, който забранява да се определят минимални, средни или пределни цени, освен ако специален закон не предвижда това.

Мотивите на компетентния орган са ясни и за съжаление не са в полза на организацията. Забранено е съсловни организации да вземат подобни решения.

През последните няколко години ръководството на БЛС допусна поредица от финансови загуби, доказващи неговата некомпетентност. Българските лекари нямат вина за това и глобата не трябва да се плаща от членския внос на колегията, а от тези, които са прокарали това противозаконно предложение и които получават заплати, за да работят в полза на съсловието.

Некомпетентното поведение продължава и сега, като част от ръководството на БЛС отправя необосновани обвинения към държавните органи. Израз на неговото безсилие са и опитите да се подава некоректна информация към международните институции.

Крайно време е ръководството на БЛС да престане да се оправдава и да вземе единственото правилно решение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ДБС
премахни филтъра

Aнонимен
на 08.05.2012 г.
+1
 
 
Има една категория хора, които си мислят че като са завършилили медицински университет трябва някой да им прави метани. Да ама не .Нека въпросните медици знаят следното 1. Във времето на 21 век всички видове изследвания се правят с техника. Логично е ценообразуването да се коригира ТОТАЛНО надолу. 2. От инженерна гледна точка щом техниката е на преден план това означа, че тя облагодетелствува труда на съответното медицинско лице и ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО ПАДА автоматично надолу. 3. Нека тези медицински кадри влезнат в час и да не си мислят че правят кой зная каква дейност. Пари се дават не за това колко е ценно здравето а за свършена работа. 4. Една не малка част от това, което правят тези велики медици просто е ЕЛЕМЕНТАРНО. В крайна сметка техниката е показател за много неща. Ами щом като за тях е проблем за определена стойност на дадено медицинско изследване какво да говорим. 5. Пари в касата има достатъчно. Нещата са много лесно решими. И така дами и господа медици .....вие имате нужда от инженери да ви кажат кое колко е сложно. В противен случай щом като имате претенции .....има достатъчно транспорт към страни, за които вие имате мераци. 6. Ще завърша с това ...добре че са инженерите .....Просто ви съжалявам за елементаризма на мислене
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
"Нисан" се вряза в автобусна спирка в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: