ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще гонят завинаги съдебни изпълнители-шмекери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 13.04.2014Коментари (3)4224
©
Частните съдебни изпълнители да бъдат лишавани от права завинаги, а не само за 5 г. Такива законодателна промяна обсъждат в правосъдното ведомство, обяви вчера зам.-правосъдният министър Сабрие Сапунджиева.

По думите й през миналата година се наблюдава увеличаване на броя на дисциплинарните производства срещу частни съдебни изпълнители и са 21. Според зам.-министъра от 163-ма частни съдия-изпълнители в България периодично се получават жалби срещу 8-9 от тях. Най-честите нарушения, описани в жалбите, са свързани с разбиването на дълга на цесии. Целта е да се увеличат разноските по изпълнението. Според нея по този начин дейността на колекторските фирми се превръща в бизнес.

Сапунджиева съобщи, че в момента се проверяват около 400 дела, които са били разбити на този принцип. Освен това имало случаи, в които частните съдебни изпълнители си позволявали да не администрират жалбите. Според зам.-министъра се случвало длъжник да внесе жалба в кантората на съдебния изпълнител, той обаче не я внася в съда, а понякога дори се и произнася, че е недопустима.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.04.2014 г.
+2
 
 
Трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност фирмите с "юристи", които изкупуват "дългове" , защото са съучастници на измамници! Мобилни оператори, кабеларки,лихвари и други подобни измамници, посочват без правно основание някого, когото обвиняват , че е длъжник ? За 50-100 лв. , които са с незначителен материален интерес , завеждат дела и печелят тройно-четворно с разходите по делото? Ако гражданин подаде жалба за кражба на тази стойност , тя ще бъде анулирана? Това не е ли дискриминация ?
+3
 
 
Дейността на държавния съдебен изпълнител е държавно властническа, а на частния съдебен изпълнител е независима икономическа (Решение № 1 от 28.02.2008 г. на КС по к. д. № 10/2007 г.). Със Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ) (обн., ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 39 от 2006 г.) държавата, нарушавайки задължението и неправомерно лишавайки се от правото си да изпълнява постановените от съдилищата актове, е предоставила в грубо нарушение на Конституцията това си право на частни съдебни изпълнители. Но частният съдебен изпълнител не може да осъществява отстъпената му от държавата властническа функция, като извършва точно тази "независима стопанска дейност". Частните съдебни изпълнители не са служители на определен съд за разлика от държавните съдебни изпълнители, които са служители на районния съд. Те нямат качеството на държавен орган и не се включват в структурата на държавните органи. Съгласно класическото разбиране за делегация, делегираният няма право да пределегира - "Delegatus non potest delegare" - дeлегатът не може да делегира. Този, комуто е делегирано нещо( държавен орган ), няма право да го делегира другиму ( на ЧСИ), т. е. лице, когото са делегирани правомощия, не може да ги предоставя другиму. И още, Конституцията не "овластява". В демократичната държава овластява единствено народът, а Конституцията е инструмент за (контролирано) управление. (...Недопустимо е да се мисли, че дейността на държавния съдебен изпълнител не е държавно властническа, а на частния съдебен изпълнител не е независима икономическа - Решение № 1 от 28.02.2008 г. на КС по к. д. № 10/2007 г. на практика ликвидира частно съдебно изпълнителния институт. Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС) - дейността на частния съдебен изпълнител не е държавно властническа.)
+2
 
 
антиконституционите чси трябва окончателно дабъдат премахнати та нима в България има частен съд...тези кожодери които карат народа да си убива семеиствата и да се самоубива...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: