ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шизофреници с оръжие срещу 20 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:04 / 17.01.2013Коментари (5)2853
© Plovdiv24.bg
Шизофреници и хора с други психически заболявания безпроблемно получават документ, че са годни да притежават оръжие. При прегледа пациентите лъжат, че не се лекуват, а заради липсата на задължителна регистрация в диспансерите нямат представа, че те са с диагноза. Преди време шизофреник дори е успял да влезе за няколко месеца в армията. Той безпроблемно излъгал лекарските комисии, издържал е психотеста и никой от специалистите, с които е провел беседа, не се е усъмнил, че човекът е болен. 
 
"Възможно е да се случи, защото лекарствата, които пият нашите пациенти, са на най-високо ниво и ако се лекуват, не им личи, че имат някакви проблеми", коментира експертът д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

Самият документ за психическа годност струва от 20 до 30 лева и се получава след 5-минутен разговор със специалист. В някои от случаите, ако външно желаещият да се сдобие с документа изглежда нормално, не му се задават въпроси и не минава дори на преглед.

"За минута взех бележка, че съм психичноздрав от регистратурата на психодиспансера в София, служителката не ме погледна в очите. Само прибра таксата и ми връчи документа", разказа столичанин, който взел бележката, за да започне работа в държавна институция.

Самото получаване на ценния лист хартия става по местоживеене и се издава от дванадесетте психодиспансера в страната. Ако в даденото населено място няма такъв, то документът се издава от отделението към съответната многопрофилна болница, както е в Кюстендил и Дупница.

"Представете си, че имаме пациент, който е родом от Петрич, но живее в София и има проблеми. Той си лудува на воля в столицата, но при желание, отива за такъв документ в Благоевград, защото там се издават за живеещите в Петрич. Естествено, в провинцията нямат никаква информация за този пациент, за това, че прави проблеми или буйства.

Достатъчно е да си е взел лекарствата и да е облечен прилично и вече е минал прегледа", коментира експерт. В същото време повечето хора с диагнози отказвали да се регистрират като болни, защото след това трудно си намирали работа.

Контролът за получаване на разрешително за оръжие трябва да бъде затегнат, за да не се случат и у нас трагедии като в САЩ, заяви зам.-директорът на Института по психология към МВР Росен Йорданов. Той обясни, че документ за годност за използване на оръжие трябва да бъде даван само след преминаване през специално изследване, което да установи дали кандидатът е емоционално пригоден.

"Това изследване трябва да се провежда по точно определени и единни методики, изготвени от Института по психология. Подобни тестове ще определят не само дали един кандидат е психичноболен, но и дали е емоционално лабилен. И в двата случая разрешително за оръжие не трябва да се дава", обясни Росен Йорданов. 

Той допълни, че е напълно възможно в охранителните фирми да работят хора с психични отклонения, тъй като служителите не минават психотест. Темата как се получава разрешително за оръжие излезе отново на дневен ред, след като миналата седмица пенсионираният военен и до последно охранител Васил Савов изби семейството си с по един куршум и после се самоуби. 

В момента се смята, че служителите на МВР и МО, които напускат системата, са годни да носят оръжие, но тази пригодност се променя с времето, твърдят експерти. Вероятно, ако Васил Савов е минал пред подробно психологическо изследване, трагедията е можело да бъде избегната.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на west22
премахни филтъра

-1
 
 
В момента психото за оръжие е следното: плащаш си такса и ти вадат удостоверение че не се водиш на отчет при тях, след това влизаш при психолога сядаш при него и направо ти пише бележката, единствения въпрос, който ми зададе беше защо ми е оръжия на такава възраст(18 годишен бях) и отговора ми беше, че имам афинитет към оръжията и че е за удоволствие на стрелбищата. Наложи ми се да го вадя и двата пъти продължи точно 2 минути!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български футболисти в чужбина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: