ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шарени надписи ще ни алармират за алергени в храните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:39 / 12.12.2014Коментари (2)1790
© Plovdiv24.bg
С шарени букви, на цветен фон или с различен шрифт трябва да бъдат изписвани от утре алергените, които се съдържат в храните. Това предвиждат новите европейски изисквания в областта на етикетирането, които влизат в сила. 

Абсолютно задължително е информацията за продуктите, които може да предизвикат алергична реакция, да бъде предоставена и на клиентите в заведенията и дори от продавачите на улична храна. 

Законотворецът в Брюксел обаче не е упоменал дали опасните вещества трябва да се изписват в менюто, или да сложат на видно място табло с информацията, затова кръчмарите все още не са съвсем наясно как ще постъпят. 

Със сигурност обаче клиентите в ресторантите не може да бъдат информирани устно от сервитьорите, колкото и да са сладкодумни и приказливи. Необходимо е да има писмена следа както за органите, които правят проверка, така и за хората, които си поръчват.

Новост в европейския регламент за предоставянето на информация за храните е големината на шрифта на малките букви, с които са изписани съставките, уточни за "Монитор" д-р Райна Иванова, началник отдел в Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните. 

Вече има изискване при нормалните опаковки големината на буквите да бъде най-малко 1,2 мм. Ако опаковката е по-малка от 80 кв. см, височината на малките писмени знаци не може да е по-малка от 0,9 мм, а при повърхност от 10 кв. см има изисквания за предоставяне само на някои данни от регламента - наименование, съставките, които предизвикват алергии и непоносимост, нетно количество, както и срока на трайност. 

"Етикетирането не значи само надписи на предварително опакованите храни, но и предоставяне на документите, които придружават храните", каза още д-р Иванова.

В регламента са изяснени отговорностите на стопанските субекти за предоставяне информацията на храните. Който е записан на етикета и на търговските документи, той е отговорен за информацията и в случай на нарушение ще бъде санкциониран.

Ако на етикета или на опаковката е изписано името на производител, при неправилно етикетиране той ще понесе отговорност. Ако е изписано обаче само името на търговеца, тогава той носи отговорност за предоставената информация и ако има констатирани несъответствия, ще понесе санкциите. 

Все по-често търговските вериги предлагат храни под собствени, т.нар. бели марки. Върху техните етикети не се изписва производителят. В този случай търговските вериги ще носят отговорност за неправилно етикетиране и несъответствие на предоставената информация, отговорност носи хипермаркетът, въпреки че производителят е друг, коментира експертът.

Друга новост е изискването за предоставяне на информация за произход на храните. До момента такива изисквания има само за говеждото и телешкото месо, от 1 април 2015 ще има и за свинско, пилешко, месо от дребен рогат добитък - овце и кози. 

В новия регламент е разписано как трябва да бъде изписана нужната информация - отгледано в ЕС, заклано в ЕС или отгледано в трета страна, а заклано в общността.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.12.2014 г.
0
 
 
поредните глупости
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: