ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 13.04.2014Коментари (0)1032
©
Според национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, едва 20.2% от от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски. Същото изследване показва, че само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от децата в ученическа възраст, се наблюдава ниска физическа активност. Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 минути почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора. През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата.

Според доцент Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика един от съществените проблеми на общественото здраве през последните години е непрекъснато повишаващият се относителен дял на лица, включително и деца с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц. Дулева допълва още, че при редица изследвания е установено намаляване на дела с всяка изминала година на хората, които закусват. В Европа, около 10-15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард показват, че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Изследователите от Харвард считат, че закуската е най-важното хранене за деня и установяват, че консумирането на пълнозърнести храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.

Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Според Веселка Дулева закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.

Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3-5 пъти дневно. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-добро храносмилане. Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло. Именно за това закуската не бива да се пропуска и трябва да бъде разнообразна. Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: