ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
САЩ приветстваха напредъка ни към включване в Програмата за безвизово пътуване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:45 / 26.09.2023Коментари (1)1911
©
На 25 септември 2023 г. България и Съединените щати проведоха втория си Стратегически диалог на високо равнище, за да обсъдят двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете държави. Диалогът съвпадна със 120-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати и ние отбелязахме този значим повод заедно като приятели, съюзници и партньори. Оставаме съсредоточени върху постигането на следните приоритети:

Общи подходи към глобални и регионални проблеми

Стоим решително обединени в подкрепа на Украйна. Непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна грубо нарушава международното право, заплашва почиващия на правила международен ред и подкопава стабилността в Европа, включително сигурността в Черноморския регион.  Споделяме целта за сигурен, проспериращ и взаимосвързан Черноморски регион, който е свободен от заплахи към териториалната цялост, икономическа принуда и зловредно влияние.

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността

Отчитайки стратегическото разположение на България в региона и в рамките на НАТО, ние разширяваме нашето партньорство в сферата на отбраната, за да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО, домакин на която е България. Нашето крепко сътрудничество допринася за повишаване на оперативната съвместимост с НАТО, подпомага усилията на България за модернизация на отбранителните способности и съдейства за по-нататъшното развитие на българската отбранителна индустрия.

Разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката и енергетиката

Отбелязахме значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и по-нататъшното намаляване на зависимостта от руски енергийни ресурси. Работим заедно за изграждане на по-устойчив енергиен пазар, разширяване на сътрудничеството ни в областта на ядрената енергетика за граждански цели и ускоряване на прехода към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширяване на двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез развитие на иновациите, ефективно управление на новите технологии и насърчаване развитието на благоприятна бизнес среда. Ще обмислим и как да разширим сътрудничеството в нововъзникващите технологии и космическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на скрининга на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантираме националната сигурност.

Защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона

Обръщайки внимание на значението на задълбочаването и разширяването на нашето сътрудничество в областта на противодействието на чуждестранната дезинформация и пропаганда, подписахме Меморандум за разбирателство за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Работим за постигането на измерими и практически резултати, които да спомогнат за опазването на нашите демокрации чрез противодействие на нарастващата заплаха от чуждестранно зловредно влияние и държавно-спонсорирана дезинформация. Подчертахме също нашите продължаващи усилия за укрепване на върховенството на закона и гарантиране на независимостта на съдебната система и възнамеряваме да продължим съвместните усилия за изкореняване на източниците на трафика на хора.

Разширяване на двустранните връзки

Отчетохме установените трайни връзки между хората и ще продължим да ги насърчаваме чрез академичен, културен и професионален обмен. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътуване, а Съединените щати потвърдиха подкрепата си за продължаващите усилия на България да изпълни нормативните изисквания за приемане в програмата.

Стратегическият диалог беше свикан от заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България Мария Габриел и съветника на Държавния департамент на Съединените американски щати Дерек Х. Шолей и включваше високопоставени представители от двете правителства.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Мехмед Кючукалиев
премахни филтъра

Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Добре ли във Вашингтон само с лична карта ! Как добре звучи на английски език !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: