ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от еврозоната?
Автор: Йоланда Пелова 18:49 / 21.05.2024Коментари (2)2321
©
Информация и разумност, когато става въпрос за бюджет, икономическо развитие и общ интерес на всички политически партии, за да може България успешно да се справи с последния етап от преговорния процес за присъединяването ни към еврозоната. Тези фактори трябва да бъдат налице според  Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България и бивш социален министър.  

Тя бе гост в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" по повод последната резолюция на ИСС за присъединяването на България към еврозоната.

"Смисълът на резолюцията е отново да напомним колко е важно, от гледна точка на бъдещото развитие на България в икономически и социален аспект, влизането ни в еврозоната - път, който до голяма степен ние сме извървели. От тук е огромна ролята на това как България ще се справи с изпълнението на отделните критерии, за да може този път да приключи с успешното ни присъединяване", обърна внимание председателят на ИСС.

Русинова подчерта, че изпълнението на бюджета и подготовката на нормативната база са изключително важни и призова да се довърши Закона за въвеждане на еврото, както и да се спазят отделните ангажименти, които всяка една от институциите има в рамките на Националния план: "Трябва да продължи кампанията на Министерството на финансите достатъчно дълго, да има ангажимент за двойно обозначаване на цените - това са функции на Министерството на икономиката и на КЗП, всичко, което касае функциите и на КФН и на БНБ да продължи. Има доста конкретни мерки, които трябва да направи всяка една от институцииите и след като минат предсрочните парламентарни избори с новия състав на парламента да продължи дебатът и в НС, и да се стигне до приемане на Закона за въвеждането на еврото в България и най-вече да продължат преговорите с европейските ни партньори", коментира тя.

Зорница Русинова отбеляза, че е налице сериозно заиграване със страховете на хората: "Продължава деинформацията по темата за това колко е негативно влиянието на еврото. Надявам се, че всичко, което бе разписано в Комуникационния план ще продължи да се изпълнява от отделните институции, защото по различни теми има различни отговорности, които носи различна институция. Основната и координираща роля е на Министерството на финансите, местните власти също имат роля да организират възможността възрастни хора от селата да могат да стигнат до по-големи населени места, "Български пощи", които ще имат ангажимент за по-малки суми да се занимават с обмяна на левове в евро.

ИСС настоява да имаме листовки и брошури, за да може максимално много хора да бъдат максимално запознати с това какво предстои и по този начин да се пресекат всички кампании на дезинформация.

Държавните институции и информационните канали могат да се противопоставят на водената кампания срещу еврото и да не допускат хората да бъдат стресирани", коментира още Русинова.

Тя добави, че присъединяването на България към еврозоната води до ускорена конвергенция във всички икономически показатели и индикатори: "Примери са Литва, Латвия и Естония, където в рамките на 6-7 години виждаме ръст на заплатите между 80-120%. Виждаме и каква би могла да бъде загубата за българския бизнес и за растежа на БВП, ако ние продължаваме да се бавим с влизането в Еврозоната".

Икономическият и социален съвет настоява държавата да продължи с усилената подготовка. Като пропуск Зорница Русинова отбеляза, че лиспва яснота кои ще бъдат контролните органи, които могат да бъдат сезирани, ако гражданите забележат нередности. Председателят на ИСС каза още, че в настоящата турбулентна политическа обстановка се губи целенасочената информационна кампания към гражданите.


Още по темата: общо новини по темата: 393
31.05.2024 »
29.05.2024 »
28.05.2024 »
18.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ех, ако и те си вярваха, че това ще стане... На кукуво лято е по-сигурно!
0
 
 
Тези приказки ги слушахме преди много години и преди влизането в европейския съюз, а още не се е случило.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: