ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Присъда на Пловдивския апелативен съд за контрабанда на близо 19 кг хероин е частично потвърдена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 31.03.2023Коментари (0)870
©
Присъда на Пловдивския апелативен съд за контрабанда на близо 19 килограма хероин е частично потвърдена от състав на Върховния касационен съд. Върховните съдии отхвърлят изцяло протеста на Апелативна прокуратура-Пловдив и уважават частично жалбата на защитата като намаляват размера на наказанието на подсъдимия В. Р. /германски гражданин/ от 9 на 6 години и глобата му от 100 000 на 50 000 лева и оставят в сила оправдаването на втория подсъдим по делото Р. Г./турски гражданин/ по всички обвинения, така както е постановено от Апелативен съд – Пловдив.

Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по жалби на двамата подсъдими срещу определените им от Хасковския окръжен съд наказания, съответно от 13 години лишаване от свобода за Р. Г. и 9 години за В. Р., както и глоби от по 100 000 лева. Германският гражданин В. Р. е признат за виновен в това, че на 19.08.2019 година на ГКПП "Капитан Андреево“, област Хасково в съучастие с другия подсъдим, в качеството си на извършител, с лек автомобил марка "Опел“, модел "Зафира“ с немски регистрационен номер пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България близо 19 килограма хероин на обща стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Със същата присъда е признат за виновен в контрабанда в качеството му на помагач и турския гражданин. Хероинът е бил разпределен в 38 пакета и укрит в естествените кухини на задната багажна врата и задната лява врата на автомобила, който е собственост и е шофиран от германския гражданин В. Р., който пътувал сам от Турция през България за Германия.

Пловдивският апелативен съд счита, че повдигнато обвинение срещу Р. Г. за помагачество към извършването на контрабанда на наркотични вещества не се обосновава от събраните по делото доказателства и за това отменя постановената за това присъда.

Върховният касационен съд споделя становището на пловдивските апелативни съдии и потвърждава обявяването на Р. Г. за невиновен, а относно германския гражданин В. Р., преквалифицира деянието му като приема, че случаят не е особено тежък. Взема предвид добрите му характеристични данни, чистото му съдебно минало, самопризнанията, фактът, че след задържането му е бил разпитван без адвокатска защита и не са били разяснени правата му като задържано лице, което е грубо погазване на правата му. ВКС приема, че последното е изключително смекчаващо вината обстоятелство за Р. Г. и предвиденото най-леко наказание за контрабанда се явява несъразмерно тежко спрямо него и за това намалява наказанието му лишаване от свобода с 3 години и му определя глоба от 50 000 лева.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: