Премиерът: Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
13:35 / 28.03.2022
1228
Толкова е важно да сме заедно и да се координираме в момент на криза, когато войната в Украйна вече зае такава голяма част от вниманието на всички. Това каза премиерът Кирил Петков след срещата на държавните и правителствени ръководители на държави членки на НАТО в Югоизточна Европа.

"Регионът е под заплаха и за това е толкова важно да се координираме освен на ниво НАТО, ЕС и на бъдещи членове на ЕС, а също и на ниво Балкани. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми", изтъкна министър-председателят. "Обсъждахме, че ако тази координация продължи така, както започна, когато трансграничното сътрудничество е активирано, когато нашите отбранителни стратегии са общи и имаме една обща стратегия, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри стандарта на живот на гражданите", обърна внимание Петков.

Той изтъкна, че по време на срещата днес са обсъдени важни теми, които войната ги е направила спешни. "Първата тема е координация в енергетиката - знаем, че нашия регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как можем да променим и обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. 

Петков уточни, че са обсъждали два основни коридора - Коридор номер 8, който да свърже Подгорица - Дуръс - Скопие - София - Димитровград - Варна, а също и коридор, който да премине през Александруполис – Бургас - Варна - Констанца.

"Тези връзки не са важни само за икономиките на нашите страни, но също и за военната мобилност. Трябва да създадем синергия в отбранителните си способности", коментира Кирил Петков.

Той уточни, че темата за мигрантите също е била на дневен ред: "Румъния в момента е най-силно ударена, с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно, приемайки тези хора. Трябва да имаме обща стратегия и по тази тема".

"Сигурността на храната е също важна тема - наличието на жито, олио. И за това нашите земеделски министри трябва да говорят заедно, за да гарантират защитата", изтъкна премиерът.

Важна точка от срещата е била и темата Украйна: "Говорихме и за възстановяването на Украйна. Надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи".

"Последната тема, която беше спомената, е общата тема - за изкореняването на прането на пари и да си помагаме в борбата срещу корупцията", коментира Петков.

Той обърна внимание, че местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона. "Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях"

"Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, където настъпват промени, защото когато говорим в един глас - можем да се развием", категорично заяви премиерът Кирил Петков.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4442):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).