ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предричат край на парите в брой, тегленето от гише или от автомат не носи никаква печалба на банката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 19.01.2024Коментари (4)37479
©
Настъпва ли краят на хартиените пари? Онези, които се тревожат от тази перспектива, имат предвид най-вече дискусията за ограничаване на разплащанията в брой, за да бъде овладяно прането на пари. В булевардните медии се появяват и други опасения. Например във връзка с идеята да се изтеглят от обращение дребните монети, понеже обслужването им е прекалено скъпо.

Сега емисионната банка Бундесбанк се опитва да разсее тези тревоги. Нейният гуверньор Буркхард Балц ясно заяви, че парите в брой са ключов елемент от финансовата инфраструктура на страната, която не може да се лиши от тях. Той обяви още, че Бундесбанк е подготвила и специална брошура за бъдещето на парите в брой, чието послание гласи: едно изцяло дигитално бъдеще с минимално количество пари в брой крие и определени опасности, предава "Deutsche Welle".

Добре известни са предимствата на "хартиените пари" пред дебитните и кредитни карти и разплащането по банков път или чрез електронен портфейл. Парите в брой функционират и когато няма ток или интернет, те лесно се транспортират, могат добре да се съхраняват и са съвсем ясно разпознаваеми. В условията на кризи или катастрофи "хартиените пари" си остават единственото благонадеждно разплащателно средство, с което могат да се купуват стоки или да се извършват плащания.

Но дори в нормални времена парите в брой имат много предимства. За повечето хора е по-лесно да държат финансите си под контрол, когато плащат кеш. Щетите, които нанасят кибератаките срещу банкови сметки, са много по-високи, отколкото загубите от кражба на аналогови пари. Дребни дарения и малки дарове за децата на практика почти винаги се плащат в брой. А дали анонимността на хартиените пари е предимство или недостатък - това е въпрос на гледна точка. Гражданинът обикновено мисли за поверителността на плащанията, докато данъчните и правозащитните органи се тревожат най-вече заради сенчестите сделки, прането на пари и работата на черно.

Проучванията показват, че делът на парите в брой намалява. През 2019 година 58% от плащанията в Германия са извършени кеш, но само четири години по-рано разплащанията в брой са били 74% от всички разплащания. Според кьолнският институт EHI през изминалата 2023 година вече само 37,5% от клиентите са се разплащали кешово в търговията на дребно. И понеже разплащанията с хартиени пари стават все по-малко, обслужването на цялата кешова система се оскъпява. А това обременява банките, търговците и Бундесбанк.

За банките решаващи са разходите по поддържането на банкови клонове, на банкомати и на цикъла на обращението на хартиените пари. Тегленето на пари от гише или от автомат не носи никаква печалба на банката, ето защо броят на филиалите и на банкоматите вече от години намалява. Междувременно редица супермаркети предлагат на клиентите си като допълнителна услуга и теглене на пари в брой, така че достъпът до хартиените пари все още не е затруднен. Но ако в тези супермаркети все по-често клиентите плащат безкасово, тогава парите в брой и там ще станат кът.

Колкото и да е странно, процентът на всекидневните кешови разплащания намалява, но масивът на парите в обращение нараства. Гуверньорът на Бундесбанк Буркхард Балц го нарича "парадокс на парите в брой". Очевидно невероятно огромни количества пари в брой се трупат като запас както от частни лица, така и от фирми, банки, но и от престъпници.

Преди 20 години емисионната банка отпечата банкноти на стойност 165 милиарда евро, а в края на 2022 тази стойност достигна 381 милиарда. Балц пояснява, че само през миналата година са били отпечатани още 21 милиарда евро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Вуйчо Величко
премахни филтъра

Сподели какво ново....
на 19.01.2024 г.
+3
 
 
ши*ани жалки крадци. Не стига, че хората си държат парите от труд, които вече са обложени веднъж, при вас, а вие ги дерете още по толкова ... Преди няколко месеца ей така от въздуха ми взеха над 60 лева само защото машинката брои, парите които изтеглих. Скапани алчни лайнари. Всичките да фалирате, ще оцелеем и без вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Академичната общност излиза на протест
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: