Пияни шофьори се измъкват безнаказано заради кръвни проби

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:44 / 28.07.2014
3476
За последните два дни войната по пътищата взе 11 жертви, а една от основните причина за катастрофи е шофирането след употреба на алкохол. Оказа се обаче, че взетите проби за алкохол могат да бъдат манипулирани.

Ако заловеният шофьор откаже проверка с дрегер, трябва да отиде в Първа градска болница в София за кръвна проба. Тя се прави и ако шофьорът не е съгласен с показанията на дрегера.

В спешния кабинет всеки ден взимат кръв от заподозрените шофьори. В болницата обаче не могат да я изследват и затова пробите обикалят цяла София.

"В този период на транспортиране би могъл да бъде компрометиран резултатът, заради което нарушителите се опитват да водят дела срещу нас", обясни пред "Нова телевизия" д-р Чавдар Тодоров.

Нарушителите не само се опитват, но и водят съдебни дела, които често се проточват с години.

Проблемът може да бъде решен с нова наредба, в която да бъде записано логичното изискване кръвни проби да се взимат само в болници, където могат да ги изследват. Здравно и вътрешно ведомство обаче не могат да се разберат кой трябва да плати за изследването.

Пияни шофьори не липсват, разказва д-р Ани Еленкова, която отскоро работи в спешния кабинет. Някои дори буйстват и се налага да бъдат усмирявани. До следващия път, защото може да им се размине заради законодателни пропуски, които опорочават пробите за алкохол на водачите.

"Нова телевизия" потърси МВР и Здравното министерство за решение на казуса. От МВР отказаха коментар, а от здравеопазването изпратиха писмена позиция, в която обясниха, че проблемът ще се реши, когато МВР започне да плаща за алкохолните проби, тъй като те се взимат за нуждите на разследването.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).