Парадокс: НЗОК плаща различно за сходни пътеки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:21 / 21.04.2014
1728
Жалба на четирима доценти лекари - завеждащи отделения и началници на клиници в три софийски и една пловдивска болница, ще разгледа тази седмица петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация.

В оплакването се твърди за несправедливост, която се повтаря в няколко национални рамкови договори между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз. Става въпрос за разлика в заплащането по клинична пътека 122 (оперативно лечение на неоплазми на ларинкс, фаринкс, шия) и клинична пътека 187 (оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези с голям и много голям обем и сложност). За клинична пътека 122 заплащането е 2239 лв., за клинична пътека 187 е 900 лв. Жалбоподателят твърди, че по клинична пътека 187 са необходими съответните диагностични и терапевтични процедури като при клинична пътека 122. Подчертава се, че досега нито една институция не била предоставила мотивиран отговор, на какво се дължи разликата в заплащането по двете клинични пътеки.

Това е второ заседание по казуса. Предишното се проведе през февруари. Тогава в студиото на Пловдивската телевизия доц. д-р Росен Димов, завеждащ клиника по хирургия в най-голямата частна болница в Пловдив, уточни, че жалбоподателите са най-добрите специалисти в областта, хабилитирани лица, чието мнение се ползва от КЗД като вещи лица при спорни казуси. Д-р Димов прогнозира, че антидискриминационната комисия ще има затруднения при осигуряване на други вещи лица за експертно мнение.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България
Почина майката на Веселин Маринов, отмени концерти
Радев: Законът за движение по пътищата е написан с кръв


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).