ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нутриционист: Оформянето на отношение към храната започва от най-ранна детска възраст | ||||||
| ||||||
Храненето е заучено поведение, обясни тя. "То е умение, на което децата се учат, така, както се учат да ходят, да плуват, да карат колело. Това да се научим да се храним започва от захранването и продължава до втората-третата година. Тогава децата придобиват физическите умения как да манипулират с твърдата храна, за да могат да ядат такава. Едновременно с това обаче те развиват и вкусови предпочитания, учат се как да избират храна. За всичко това им влияем най-напред ние, родителите, с това, което се случва в домашна среда. След това идва яслата, детската градина, социалната среда извън дома“, обясни Магдалена Пашова. Взаимодействието на децата чрез игра е не само полезно, но и необходимо. "Децата в най-ранна детска възраст имат един начин да опознават света около себе си и той е чрез допир, чрез изследване, чрез пипане. Това се отнася и за храната. За да може децата да опознаят храната, за тях е важно да взаимодействат с нея. Това е нещо, което е добре по-скоро да насърчаваме, защото така ние им даваме възможност да се сближи с храната Много е важен личният пример на родителите с това какви храни слагаме на масата. Добре е тя да бъде разнообразна и домашно приготвена, да се елиминират доколкото е възможно пакетираните храни. Добре е да бъдат избягвани сладките храни, за да не се затвърждава предпочитанието, което децата така или иначе имат към тях. "По-добрият вариант е в ранна детска възраст да наблегнем на другите вкусове, за да им помогнем да изградят приемане и на тези вкусове“, посъветва хранителният терапевт. Статистиката показва, че всяко четвърто дете има проблеми с храненето, т.е. то е в някаква степен злоядо. "Злоядството е един широк диапазон от различни състояния, при които някои деца не ядат няколко храни, но има деца, които имат изключително лимитиран хранителен репертоар, ядат само няколко храни и в менюто им може да не присъстват цели хранителни групи, което вече влече риск от различни хранителни дефицити в бъдеще. Мнозина счита злоядството за поведенчески проблем, но в действителност причините са много по-комплексни. Много от тях датират още от ранна детска възраст и може да бъдат свързани с липсата на някакви хранителни, дъвкателни умения. Могат да бъдат свързани с изострена сензорика и храната да ги отблъсква, да им влияе по някакъв начин“, обясни Магдалена Пашова. Това са неща, които се преодоляват с правилен подход и търпение, допълни тя. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
18-годишна шофьорка прегази две момичета в Пловдивско!
11:26 / 07.05.2024
Сестрата на Маги от "Ергенът" - невероятна красавица
08:42 / 06.05.2024
Къща или бебе? Певецът Миро готви изненада
11:47 / 06.05.2024
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално спрели
14:17 / 06.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години? | ||
Д-р Гарабед Томасян (1875) | 16% | |
Спас Гърневски (1659) | 14% | |
Д-р Иван Чомаков (1139) | 10% | |
Славчо Атанасов (3114) | 26% | |
Иван Тотев (3043) | 26% | |
Здравко Димитров (1053) | 9% |