ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нова версия: Дупка обърнала автобуса-ковчег, Плевнелиев отрича
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 17.06.2011Коментари (31)5930
© Plovdiv24.bg
Дупка с дължина 2 педи, ширина 5 пръста и дълбочина 3-4 сантиметра е предизвикала най-вероятно спукването на задната дясна гума на автобуса убиец и трагедията, при която загинаха 8 души в сряда през нощта.

На мястото на инцидента експерт показа, че отклоняването на рейса към мантинелата е започнало точно от пробойната в асфалта. От дупката тръгва черната диря, която продължава над 40 метра.

Ямата се намира по средата между аварийната и дясната лента. Те са разделени от цепнатина с множество по-малки дупки на разстояние около километър. В същата част на платното има и други, които са с разкъртен асфалт и разстояние между парчетата. Възможно е попадането в последната дупка да се е оказало фатално, коментираха разследващи.

"Това не е магистрала, а коларски път! При скорост 100 км/ч на автобус, пълен с пътници и багаж, ударът в ямата е бил сериозен", смята бившият дългогодишен автоинструктор Неделчо Тодоров.

"Шофьорът е спазвал ограничението за скоростта, но самият път не осигурява безопасни условия", коментира той. В тъмното тази дупка нямало как да се види, а магистралата не е осветена.

"Според мен шофьорът не е заспал, а се е постарал да избегне челен сблъсък с колоната на надлеза. Възможно е, като е разбрал, че пука гума, да е натискал плавно спирачките, за да не се преобърне от внезапното сцепление", каза Тодоров.

Той смята, че ако причината за отклоняването на траекторията на рейса е възникнала 100-тина метра преди надлеза, трагедията е щяла да се размине. "Автобусът е можело да мине през мантинелата. В този късен час най-вероятно не е имало движение от отсрещната страна. Щял е да продължи и да спре в канавката от другата страна дори без преобръщане", смята опитният автоинструктор.

Възможно е задната лява гума, за която имаше съмнения, че е срязана умишлено, да е минала през остър метален предмет и това да е причината за преобръщането на автобуса, казаха вчера разследващи. Експертизите на автобуса ковчег в КАТ в Пловдив вероятно ще са готови до края на седмицата.

Заради документ с невярно съдържание вчера транспортният министър Ивайло Московски отне лиценза на "Ентуртранс" за вътрешни и международни превози.

С неверни данни са били справката за финансова стабилности свидетелството за регистрацията на автобуса. По свидетелство автобусът се водел на една фирма, а по регистрация в КАТ - на друга. Масирана проверка на автобусите над 15 г. и пунктовете за годишни технически прегледи започна в Пловдивско. Вчера окръжната прокуратура там повдигна срещу шофьора на автобуса Светослав Димитров за причиняване на смърт по непредпазливост. В момента той е зад решетките за 72 часа. В неделя се очаква магистратите да поискат постоянно задържане под стража.

"Дълбоко се съмнявам, че в пътния участък на магистрала "Тракия", където стана катастрофата, е имало дупка, тъй като съм уверен от поддържащите фирми, че по магистралите и пътищата първи клас няма дупки", каза обаче днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

По думите му, ако случайно е имало такава дупка, то би трябвало експертите да я посочат и да кажат, че това е една от причините за катастрофата.

"Това вече е последното нещо, което чух за магистрала "Тракия". Строихме върху пепел, строихме върху каша, не знам какво още не се случи на тази магистрала. Цялата тази кампания, която се развива в момента за дупките, под ръководството на едни опозиционни партии - тепърва ще се организират стачки, тепърва ще се организират вотове. Аз мисля, че най-доброто е да не политизираме казуса, включително и с дупките", допълни Росен Плевнелиев.

Източник: "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.03.2016 »
11.02.2016 »
10.11.2015 »
21.10.2015 »
05.01.2015 »
31.07.2014 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Zeratul
премахни филтъра

-2
 
 
Такава дупка не може да обърне автобус, нещо повече, автобуса няма да я усети даже. Дупки с такива размери като описаните са пречка само за детски велосипеди.
+6
 
 
ба*ти наглите хора. Как ще няма дупки по магистралата!? Министъра с хеликоптер ли се движи? Ами отсечката около Пазарджик? Там няма 1кв.м. без дупка!
+5
 
 
Дупка на магистралата, стар автобус, фиктивен технически преглед, а защо не и некачествени гуми? Все оправдания, които нито ще поправят случилото се, нито ще изкарат шофьора от затвора, а там трябва да са и собственика на автобуса и този, който го е пуснал да се движи, и този който отговаря да я няма дупката на пътя, и този внесъл и продал некачествената гума. Я! Нещо много отесня килията...всеки малко или повече е допринесъл да това да се стигне отново до поредната трагедия, за която ще се пошуми ден-два и после аху - иху до следващия трагичен инцидент. В живота не всичко е черно и бяло. Има и сиво, а за съжаление в България сивото преобладава. Днес ще "изгори" шофьор на катастрофирал автобус или друго превозно средство, а утре може да е продавачка в кварталната бакалия, продала уж "качествено" сирене причинило смъртоносни вътрешни травми, все изгарят малките т.е. крайните бушони ... и така до следващия път.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: