ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нона Караджова: Не се очаква поскъпване на водата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 19.11.2012Коментари (4)2054
© Plovdiv24.bg
Не се очаква поскъпване на водата в страната, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Само за последните няколко години във водния сектор по оперативните програми са инвестирани над 1 милиард и 700 милиона лева. Въпреки това загубите по Ви К мрежите надхвърлят годишно над 560 милиона кубически метри. По-голямата част - близо 60%, са от физически и търговски загуби.

Страната ни се намира на едно от първите места в Европа по наличие на запаси на вода, в същото време няколко града, като Плевен, Ловеч и Севлиево, често остават на сухо. Годишно регистрираните загуби на питейната вода са повече от 560 милиона кубически метри. По-голямата част - близо 60%, са от търговски и физически загуби. Не трябва да се подминават и кражбите на вода, основно по селата.

"България има достатъчно вода. Дори в дългосрочен план, какъв ни е проблемът - нямаме достатъчно съоръжения. Имаме лоши съоръжения, нямаме достатъчно съоръжения за съхраняване на вода, а водопроводите са в лошо техническо състояние и водата изтича", коментира Нона Караджова.

За да се подобри водоснабдяването и да се редуцират загубите, министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че по оперативните програми във водния сектор са инвестирани над 1 милиард и 700 милиона лева.

"Ако не бяха тези инвестиции, цената щеше да бъде с 50 пъти по-голяма. В момента не се очаква голямо повишение на цените, предвид факта, че имаме тези средства. Ако хората знаят къде отиват парите за повишената водна услуга, те са склонни да има съответно покачване на водната услуга", заяви още министърът.

За да се пести ценният ресурс, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Семидчиев съобщи, че наредба предвижда да има стимули за хората, които пестят вода и наказание за тези, които я използват неправомерно.

"Ако вие ползвате по 4 кубически метра на месец на човек, вие сте едно 2-членно семейство, имате 8 куб. метра, значи цената ви е 1 лев или 2. Ако е над тези 4 за всяка част, която е над тези 4 куб. метра, примерно сте ползвали 10 кубика, това означава 2 кубика повече. Тези 2 кубика се плащат по 4 лева", разясни Добромир Семидчиев.

Очаква се наредбата да влезе в сила през следващата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Dacho-Osata
премахни филтъра

0
 
 
Знае ли този господин колко кофи вода трябва да събереш преди да потече топла вода?! И това за чия сметка? За сметка на редовия българин - хем плаща като за топла вода, хем ще му се надуват кубиците за ползвана вода. Хванете В и К дружествата за шията, реално ли се правят инвестиции, в какви размери, какви заплати получават и пр.Водопроводната мрежа до сградите е си е на ВиК и трябва да си поемат загубите.А не както е сега,една част и то не малка законово е вменена да се плаща и от потрбителите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауфланд
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: