Не се очакват изненади на пазара на недвижими имоти през лятото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:06 / 10.04.2014
1501
Анализът на "Сдружение брокери на имоти" за развитието на пазара на недвижими имоти в България през сезона пролет-лято 2014 г. показва следните основни моменти:

Традиционно пазарът през лятото ще бъде по-малко активен предвид летните отпуски. Основни клиенти - купувачи в градовете ще бъдат българите, работещи в чужбина, голяма част от които през този период се завръщат за период до един месец и с цел да инвестират спестени от тях суми в недвижими имоти.

Мнението за пазара на градски имоти в София е, че няма да има някакви особени изненади. Най-голям интерес ще продължава да има към стойностните имоти, които ще задържат цените си.

Очакванията за продажбите към руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две напълно противоположни посоки, а именно в свиване на покупките или обратно - в тяхното покачване.

Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. Огнян Балтаджиев казва: 

"Прогнозирам ръст на продажбите и ръст на строителството. Според тях продължава възвръщането на доверието към банковите институции. Ще продължат тенденциите за търсене на по-качествени като строителство и инфраструктура имоти".

Чавдар Караджов брокер на агенция, оперираща в района на Банско и Поморие, споделя друго мнение: 

"Очаквам среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната ситуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни".

Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива, като продавачите вече ще бъдат настроени да получат възможно най-добрата цена, без да се придържат към нивата около и преди кризата. 

За малките и средните градове ще се запази тенденцията за покупка на имоти за млади семейства в ниския ценови диапазон с възможност за покупка без ипотечен кредит или малко финансиране с потребителски кредит. Нова тенденция е възрастни купувачи да инвестират средствата от продажба на земеделски земи в маломерни жилища с инвестиционна цел.

Очакват се спорадични сделки в центъра на малките градове на пазарни цени на жилища с добра ликвидност, местоположение и в много добро състояние. Основните клиенти са тези с добри доходи и спестявания, изчакали нивата на цените да спаднат до нивата от 2005-2006-та година.

Относно покупката на втори имот в селата в планинската част на Централна България - Габрово, Трявна, Велико Търново, Елена, се запазва добро и платежоспособно търсене на типични стари български къщи за седмична почивка в селища с добра инфраструктура. Търсят се и качествено ремонтирани имоти на британски граждани, които напускат страната ни.

Наблюдава се лек ръст в инвестициите в производствени терени за строителство на малки складови бази и производствени помещения.

Националното "Сдружение брокери на имоти" е учредено на 13 Април 2013 г. Към момента в Сдружението членуват над 155 фирми. Сдружението цели защита на правата и интересите на своите членове и на потребителите на посреднически услуги чрез приемане на специален закон, с който да се въведат правила за работа на пазара на имоти, изпълнението на които да се контролира от съдилищата на Република България, а не от частна структура (камара).


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?
Чисто нова култура се отглежда в България
Инфекционист: Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите
Колко ще ни струват компотите тази година?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).