ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На срещата на европейско ниво: Пари само за реалните фермери
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:46 / 30.10.2018Коментари (0)314
©
Пари да има, но само за реалните фермери. Това е един от изводите, до които стигнаха представителите на 21 браншови организации, заедно с делегация от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП. Евродепутатите ще останат в България до утре, 31 октомври, по покана на евродепутатите Момчил Неков и Владимир Уручев.

 

Кои са скритите опасности в новата ОСП след 2020 г.?



За изненада или не, представителите от високо равнище останаха изумени от концентрацията на субсидии в България. Те изразиха мнение, че е недопустимо 80% от субсидиите да отиват при по-малко от 6% от земеделците.



Почти всички председатели на браншови сектори в земеделието изразиха мнение за задължителни тавани от 60 000 евро, с регресия на 100 000 евро; повече обвързана подкрепа, да се подпомага на глава животно или на литър мляко например, а не на хектар.



„Подкрепяме намаляване на таваните на плащанията. Това трябва да стане след прецизен анализ, който да постави наистина точната рамка и точните цифри за това как биха се отразили едни или други тавани, защото трябва много внимателно да се помисли кои схеми и мерки трябва да влязат в тези тавани.



Застъпваме тезата, че обвързаното подпомагане трябва да остане и дори да се разшири – и като обща сума, и като видове продукция. Да се даде гъвкавост на страните да избират какво точно да подпомагат. Настояваме ОСП да бъде наистина обвързана с резултатите – така, както е написано на не едно място. В същото време това нещо трябва да залегне като изисквания във всички регламенти, за да се избегнат псевдофермерите, които всъщност нищо не произвеждат, но винаги намират начини и схеми, за да получат едни сериозни средства най-вече по агроекологичните мерки, а напоследък и в биологичното земеделие се появиха такива опити и то успешни.



Така че ние настояваме да се намерят механизми, така че да се насочат субсидиите към реалните фермери, да се обезпечи биологичното земеделие – истинското биологично земеделие, реалното, което произвежда продукти за пазара със средства по време на целия програмен период, така че да не се получава сегашната ситуация едни биопроизводители да получават подпомагане, а други, които спазват същите практики, да не получават”, каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация биопродукти (БАБ).

 

[news]

Не трябва да забравяме обаче и дефинирането на новите понятия като „активен фермер”, както и на прецизиране на старите.



„Всички говорихме за вътрешните проблеми. Повторих това, което съм казвал няколко пъти, а именно, че няма как да говорим за тавани, ако нямаме здрава и мощна основа. Тя може да се изгради единствено след като имаме ясно формулировка на терминологията – какво е активен фермер, какво е иновация, кой е малък, среден и голям производител. Ако не положим еднаква основа за всички страни-членки на ЕС, ще е трудно да говорим за тавани или на кого да дадем повече и на кого по-малко”, коментира пред Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).



Според Веселина Ралчева и БАБ в ОСП след 2020 е необходимо да се задели минимален процент от общия бюджет за биологично земеделие.



„Искането на IFOAM - Международната асоциация на биофермерите, е за 70% плащания, свързани с околната среда, като тук говорим и за двата стълба на ОСП. Това е доста над сегашните обсъждани между 30 и 40%, но в крайна сметка тези огромни средства, които европейският данъкоплатец дава за земеделие, би трябвало да отидат в посока публични ползи. Тоест те трябва да се дават действително за практики, които не вредят на здравето на хората, на животните, на почвата и на растенията. Те трябва да произвеждат качествени и здравословни продукти”.



От друга страна от БАМ-Я отново изказа своето притеснение заради незащитената конкуренция при вноса от трети страни. Подобни опасения изказаха и френските им колеги.



„Всяка страна има национална стратегия. Нека да се направи така, че да се избегне вътрешнообщностната конкуренция. Преди ясно се знаеше, че Полша е производителят на ябълки, България на чушки и т.н. Привилегированият внос на трети оказва нелоялна конкуренция върху България и върху другите страни от ЕС”, обясни Петков.

 

 
Следете темата в https://cap4us.fermer.bg/
 
 

 



 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: