
ЗАРЕЖДАНЕ...
Масово влагат глюкоза в колбасите: Така се увеличава обема на продукта и предизвиква апетит | ||||||
| ||||||
Кирил Вътев, бивш министър на храните, обяснява, че захарта има роля в процеса на ферментация при сурово сушени меса, но използването на глюкозо-фруктозен сироп остава спорно. Той се използва най-често при фалшифициране на мед, а включването му в месни продукти е необичайно. Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните уточнява, че захар и глюкоза се добавят от десетилетия с цел подобряване на вкуса, особено при продукти за деца. Той смята, че технологично те не са необходими. Глюкозата обаче е удобна за производителите, защото се използва по-лесно от кристалната захар, увеличава обема на продукта и предизвиква апетит, което води до по-честа консумация. Инж. Светлана Савова от Центъра за оценка на риска към МЗХ потвърждава, че употребата на тези съставки е допустима, ако е съобразена с технологичните изисквания. Въпреки това тя предупреждава, че прекомерната им консумация води до здравословни проблеми като затлъстяване, диабет и чернодробни увреждания. В контраст с това, традиционната българска кухня не използва такива добавки. В миналото, например, в луканката се е слагала само селитра за консервиране. Експертите съветват, че най-здравословният избор е да се консумира непреработено, чисто месо. |
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (14003) | 55% | ![]() |
Не (8792) | 35% | ![]() |
Не мога да преценя (2616) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg