ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Майката на убития Ангел: Господ има, държава няма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 03.10.2011Коментари (20)10296
© Plovdiv24.bg
"Охраняват къщите на Рашкови, а животът на по-малкия ми син Данчо кой ще опази?! Те, ако се върнат, може да решат да отмъщват - да запалят къща в селото, да се саморазправят. Искаме охрана от МВР! Отиде си синът ми, който на никой нищо лошо не е сторил. Какво правосъдие да чакам? Господ има, държава няма."

Това споделя през сълзи Веселина, майката на 19-годишния Ангел Петров, прегазен с микробус на 23 септември в с. Катуница. Протестите в България започнаха след неговата смърт, а хората поискаха съд за Кирил Рашков заради заплахи, които постоянно отправял към жители на селото.

"Досега никой не е дошъл да ми каже какво е станало с детето ми, но и да се сетят да го направят, не могат да ми върнат момчето", едва говори майката. Веселина за последен път видяла Ангел на 14 септември, когато заминала за Германия на работа. Тя от години изкарвала прехраната в чужбина, била е в Гърция, а след това в Италия.

"Предишната вечер се събрахме с Ангел и Данчо, който е ученик в девети клас. Те ми даваха кураж. Почувствах се спокойна, че като започна работа, ще живеем по-добре. Ангел беше сигурен, че всичко ще е наред. Когато тръгнах, махаше дълго време за довиждане. Сега се страхувам за живота на Данчо", плаче Веселина.

На фаталния 23 септември, когато й позвънили с ужасяващата вест, Веселина била при приятелка в Германия. 

"Не исках да повярвам", реди майката. И добавя, че през последните години Ангел не й е споделял за проблеми с внуците на Рашков. Невинаги обаче е било така. 

"Когато беше в VI клас, постоянно се оплакваше, че Йорго (внук на "Цар" Киро - б. а.) го тормози. Удрял го, блъскал с колелото, когато го срещне. Всеки път съветвах сина си да не се закача, въпреки че можеше да го надвие", спомня си почернената майка. И продължава: 

"Не съм знаела за проблемите на бившата кметица София Христева и сина й Веселин с Рашкови. За пръв път чух за конфликта преди година, но не съм предполагала, че ще засегне моето семейство."

Майката описва сина си като чувствителен и дисциплиниран. От малък искал да се занимава с карате, свирил и на пиано. 

"Научи различни мелодии, но остави музиката заради спорта. Радваше се, че догодина ще бъде абитуриент. На първия учебен ден казал на баба си да му хвърли вода, че да му върви. Искаше да кандидатства за строителен инженер", обяснява майката.

Трагедията застигна Ангел в ХII клас на Строителния техникум вПловдив. Откакто го няма, мястото му седи празно. Съучениците му сложили снимка и цветя на чина, а от класната стая е спусната черна лента. В залата за тренировки за карате мястото също е празно.

"Нито искам, нито слушам политиците какво говорят, нямам сили. Но не трябва да се говори за етническо напрежение, а да се изясни: защо обикновените хора трябва да пренасят жертва, за да им се обърне внимание. Кой е виновен?", пита Веселина. Жената не знае дали отново ще замине за чужбина, или ще остане тук.

Нейни познати говорят, че в селото на деветия ден от смъртта на Ангел се завърнал един от внуците на Кирил Рашков. "Синът на покойния му син Иван - Ангел, го видяхме да минава с черен мерцедес. Беше сложил тъмни очила и гледаше през отворен прозорец. Беше към 14 ч в събота. Обиколи къщите, мина покрай мястото на катастрофата, а после изчезна по черния път", споделят хората в Катуница.

Мълвата за появата на "царския" внук се понесе и на неделния молебен за здраве и единство на народа в църквата "Св. Никола" в селото, отслужен от митрополит Николай. "Ако хората го видят, ще тръгнат срещу него, а доколкото го познаваме, внукът на Киро няма да спре мерцедеса и ще има още жертви", гневят се местните.



Източник: в "Труд"


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано нещо не се случи на другото момче
+1
 
 
Полицията в България отдавна се е превърнала в частна охранителна фирма,която опазва интересите и пази имотите на властимащите богаташи и аз няколко пъти задавам тук въпроса;Кой им плаща заплатите в края на краищата?Защо не си създадат и фонд,както ги "даряват" и там да си събират пари за заплати от тези, които така добре пазят!
+3
 
 
Ако това се беше случило в, която и да е Нормална европейска държава (или с детето на някой власт имащ полицията щеше да разреши случая за някакви си часове въпреки, че оня циганин е от голямото добро утро, но понеже е станало с обикновен човек от народа, който няма сметки с милиони нещата се заталачват.Както се пее "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка. Кокошкаря няма как, ще лежи в затвора пак!"
+1
 
 
Веси, не си сама в този вярвам най-жесток момент в твоя живот. Имаш не само нашите съболезнования, но и подкрепа.
+3
 
 
Сега се оказа, че дори и Гриша Ганчев дължал 440 хиляди долара на Киро Циганина. Имало запис на заповед от началото на тази година. Открили я били от следствието в кашоните в документация, иззети от една от къщите на Циго в Катуница. Ами ако му дължат и политици?
-4
 
 
Ами хайде,повеждай хората на революция тогава. То и от мъдреци понякога почва да има излишък...
+1
 
 
Пак изказвам съболезнования на семейството и тази смела жена...Браво за куража и обективноста и в това много тежко положение за нея в момента да каже, че не иска етнически разправии!Ало правителството какво решихте по въпроса с опазването на живота на това семейство?Ще има ли закрила,компенсации ?А предупреждение или задържане под арест на потенцялните нарушители??Питам се обаче кого урежда този конфликт в държавата и с каква зел се прави да се настройват хората един срещу друг, къде са механизмите за противодействие?Министерствата действайте по- бързо и адекватно!Можете!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (879) 16%
Спас Гърневски (784) 14%
Д-р Иван Чомаков (535) 10%
Славчо Атанасов (1438) 26%
Иван Тотев (1469) 26%
Здравко Димитров (482) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: