ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лягаме под скалпела само в краен случай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 16.09.2011Коментари (10)2542
© Plovdiv24.bg
Ситна цедка ще бъде въведена за операциите в болниците у нас. Хирурзите ще ни режат само в краен случай, едва след като бъдат проучени всички останали алтернативни възможности за лечението ни и се окаже, че скалпелът е единственото решение. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със здравния министър д-р Стефан Константинов вчера.

Двамата са обсъдили необходимостта от въвеждане на конкретни стандарти не само за различните медицински специалности, но за лечение по диагнози, в които да бъде разписано ясно и точно при какви обстоятелства човек трябва да бъде опериран и в какви случаи да се търси алтернативен и по-нов метод за лечението му, за да не бъде травмиран с излишно рязане. До три месеца предстои да бъдат създадени експертни групи от специалисти на Министерството на здравеопазването, представители на БЛС и на дружествата по различни медицински специалности, които впоследствие да подготвят въпросните стандарти за лечението ни, когато влезем в болница.

За ситна цедка за операциите настоява и Европейският съюз. Лекарите на континента да премислят по няколко пъти, преди да хванат скалпела, и да режат само в краен случай, настояват оттам. Доктори от ЕС, включително и от новите членки, сред които са България и Румъния, назначават твърде много операции на пациентите дори в случаите, когато може да се мине и без тях, а проблемът да бъде отстранен чрез лапароскопия (безкръвна операция) или друг алтернативен метод. Това показва най-ново проучване на Европейския съюз. Сега медиците първо посягат към ножа и едва впоследствие, ако хирургическата интервенция не помогне, прибягват до друг вид лечение. Така не само пациентите се травмират, но се увеличават инфекциите и се затруднява по-масовото навлизане на иновации в здравеопазването, се твърди още в проучването. Затова здравните власти в отделните страни да преосмислят цялостно политиката си, като ограничат пряката оперативна намеса и я прилагат само когато тя е неизбежна за болния, препоръчват още експертите, осъществили изследването.

Според данните от проучването 4 от 5 операции на гръбнака в Германия са ненужни, 3 от 5 са били напълно излишно в Австрия и Полша. За България се оказва, че също 3 от 5 интервенции е можело да бъдат заменени с алтернативни.

В България операциите действително са ни в повече, защото нямаме критерии по диагнози кога трябва да се вкара пациентът в хирургическата зала и кога да се търси друг начин за неговото лечение, не скри д-р Цветан Райчинов. Болниците у нас определено имат сметка да слагат болния веднага на операционната маса, тъй като за това касата плаща повече и се печели добре обясни той.

В Европейските страни хората се тъпчат с повече медикаменти от необходимото и то по предписание на докторите, показват още резултатите от проучването. Оказва се, че в 36 на сто от всички случаи изписаните лекарства на пенсионери над 82-годишна възраст са били напълно ненужни. Това важи не само за нашата страна, но и за Румъния, Полша, Словения, Гърция и дори Германия и Австрия. Само в България, по информация на фармацевтичния бранш, годишно се изпиват медикаменти за 2,5 ­ 3 млрд. лв. В тази цифра влизат сумите, похарчени както за лекарства, отпускани по линия на здравната каса и от свободни продажби в аптеките, така и тези, с които ни тъпчат в болниците. Излишните операции и изписвания на лекарства цели лечебните заведения да вземат повече пари от здравните фондове, е заключението на експертната комисия при ЕС, осъществила проучването.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Пулпудева
премахни филтъра

+3
 
 
Трябваше от ЕС да направят проучвания, та да се види халът и на нашето здравеопазване!! Докато не намалят цените по клинична пътека за хирургическа намеса, няма да се оправят. Преди 1 месец лекарка искаше майка ми да постъпи в болница за 2 дни, за да и напрявели изследвания на бъбреците, които могат и да се направят и амбулаторно и на ехограф при нефролог. Цялта работа бе, че тя ще престои в болницата 2 дни, а по кл. пътека ще си изпишат 1 седмица и ще си вземат паричките. Вече и се случи това преди 2 години!! Като си взе документа от болницата се оказа, че е стояла там 5 дни, което не беше вярно-стоя само 1 нощ!!Ужасно е това, което казвам, но е истина!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: