ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Легендарнo място в България, което очарова посетителите с магнетичната си природа и куп други неща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 19.05.2024Коментари (0)3879
© NOVA
Знаете ли къде се намира легендарният Алботински манастир? В близост до видинското село Градец старите пътеводители разказват за средновековен манастир, издълбан в скалата над Рабровското дере. Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача. Пътеката към светата обител обаче е маркирана от кокетен и спретнат параклис, чиято бяла снага белее отдалече, пише NOVA.

Тук е историческата Хайдук чешма. През 1850 година местните хора записват в историята един от най-кървавите моменти от Белоградчишкото въстание срещу турския поробител. Над 1000 българи губят живота си в неравен бой с башибозука.

За броени минути стълбите ни извеждат там, където през 14 век монасите-каменоделци са доиздълбали в мекия варовик просторен молитвен и жилищен комплекс. Манастирът съвсем не е малък. Тук на естествената тераса в скалите са подредени отделните помещения. Или по-скоро това, което е останало от тях.

Терасата е на около 25-30 метра над долината. Докато се разхождаме по протежението ѝ, няма как да пропуснем десетките гробове на монаси и миряни. Сред няколкото помещения се откроява запазената част от голямата трикорабна църква. Вярва се, че храмът е бил посветен на Възкресение Христово. Затова в дните около Великден тук идват доста вярващи и мястото оживява.

Ако се разходите в района, ще чуете легендата за тайнствено подземие, служело за укритие на монасите. Никой не е намерил скритото вътре златно имане, но всеки, дошъл тук, е останал очарован от магнетичната природа на Северозапада.

Проучвайки тази част на България, истинският приключенец ще прочете за живописния водопад "Петров Церак", скрит от масовия турист в дълбоко и непристъпно дере край село Тополовец, община Кула. Ориентир от селото е едноименната река. След последните къщи хващаме широк коларски път в западна посока. Стигаме до дървен мост, след който обаче пътеката рязко потъва в буйната растителност в подножието на възвишението "Пецино Кале". Оттук до водопада ни дели точно 1 километър. Търсенето без маркировка обаче може да отнеме повече от час сред бодливите храсти.

А пролетното лице на "Петров Церак" е впечатляващо. Водата пропада в дълбока бездна, издълбана в ерозиралата скала, оформяйки страховит 10-метров скок. Над вирчето е изпъкнал дебел слой от наноси. Мястото е усойно, изключително трудно достъпно и дори опасно за непланирани разходки. Колкото и лесен да изглежда, преходът в търсене на "Петров Церак" е сериозно предизвикателство. Необходими са добри познания по ориентиране в непознат терен по географски координати, подходящо облекло за гъста растителност и дебели обувки за почти отвесното спускане към водопада.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хандбал - подготовка и състезания
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: