ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Каракачанов: България в миналото е хранила целия СССР, не е нормално сега да не изнася стоки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:18 / 15.05.2020Коментари (12)16214
©
Модерно е да се атакува някой, който е на власт, включително и аз съм го правил, когато съм бил опозиция.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в "Панорама" по БНТ случая с смс-ите, които Васил Божков разпространи, твърдейки че са кореспонденция с финансовия министър Владислав Горанов.

"Министър Горанов е един от най-добрите министри, да не кажа най-подготвеният, защото най-дълго се занимава с темата, по която работи. Благодарение на него България има тази финансова стабилност и едни бюджети, които са едни от най-добрите в последните десетилетия от историята на България. Така че правителството не е раздрусано. Изборите наближават, 10 месеца преди редовните парламентарни избори е нормално да има такива атаки, но ако първите 3 години не си свикнал и се стресираш, значи не си се научил на нищо."

Според него психозата в Европа покрай коронавируса е била прекалено голяма. Той допълни, че мерките, които са били наложени от българското правителство, са дали резултат и България е страната с най-малко заболели и най-малко починали в Европа на глава от населението. Той уточни, че още когато са гласували тези мерки на 13 март, той и колегите му от ВМРО са предложили мерки, касаещи оцеляването на дребния и средния бизнес, на земеделието и туризма.

"Явно кризата прави комуникацията между партньорите по-добра. Тука не е моментът да си мерим кой колко мерки е предложил и кои мерки са били по-рационални. Ние не се състезаваме с никой. Повечето от нещата, за които говорим за подкрепа на българския бизнес, за ограничаване на монополите в търговията с хранителни продукти, протекционизмът, тоест, подкрепата на българската икономика, на българския производител - това са неща, които ние ги говорим отдавна. За съжаление във времето на коронавируса явно има повече чуваемост". 

Министърът каза, че е закономерно отхлабването на мерките, защото ситуацията е стабилна и защото икономиката не може да бъде унищожена с едни по-дълги мерки.

За протестиращите, които искат оставка на правителството, той беше категоричен: "Тези хора, които организираха тези неща вчера, ги наричаме ренегати, хора, които са минали през 5-6 партии и сега се представят като новите морални стожери на обществото, такива, които ги и познаваме лично, благодаря".

"Тайна ли е, че отдавна и бизнесът и хората говорят, че цените на горивата са ненормално високи? Какво е лошото в това, ако държавата може да създаде една държавна структура, която да регулира пазара на горива, за да могат и другите да се съобразяват с това, тоест, частните. Така, че това не е протекционизъм. Това, че имаме военни заводи, а не купуваме всяко парче желязо от чужбина, не е протекционизъм. Това е икономика. И е така в нормалните държави".

Според него на ЕС в последните 10 години много неща не му харесват. Там се говори за солидарност, за свободно движение на хора, стоки и капитали, свободен пазар, допълни Каракачанов и попита:

"На кого разчитаха гражданите на България и другите европейски държави, къде изчезна солидарността в тази пандемия?" И отговори: "Гражданите и днеска разчитат на държавата, не чакат някой от Брюксел да им реши проблемите".

"Какво се случи със земеделието с това свободно движение? България беше орязана със субсидиите, нашето земеделско производство не е конкурентноспособно, появиха се големите хипермаркети, 75% от хранителните продукти са внос на пазара, българският производител е на опашката, това нормално ли е? В 21 век държавата България, която от 30-години на миналия век храни цяла Източна Европа, а след 44-та година и целия Съветски съюз да внася 89% от хранителните си продукти, вместо да изнася. След като не е нормално, не е ли логично да се вземат мерки".

По въпроса със Северна Македония той коментира, че искат да се постигне една нормална ситуация, при която съседната държава, в която живее еднородно и едноезиково население, да стане нормална държава, а "не да бъде управлявана от един политически елит, който с политиката си създава конфронтация и напрежение в последните десетилетия.

"След като техните политици искат да се докопат до благините на ЕС, би следвало да спазват и определени правила. Едно от тях е добросъседски отношения", категоричен беше Каракачанов.

"Членството в ЕС не е насила. Ти искаш да влезеш в едно общество. Ако ти искаш да влезеш в това общество, не може да си откраднал половината от историята си от България, една трета от историята си от Гърция и да смяташ, че можеш да вземеш една нова идентичност, враждебна и създаваща омраза към съседите си".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Dani Dineva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: