ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кандидат-шофьорите с книжка само след психотест
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 17.08.2011Коментари (43)7376
© Plovdiv24.bg
Всеки кандидат-шофьор ще трябва първо да посети психолога, преди да вземе книжката си и да се качи зад волана. Това предвиждат изменения в наредбата на транспортното министерство за изискванията за психологическа годност за придобиване на правоспособност за управление на МПС. По нея вече започна обществено обсъждане и крайният й вариант ще бъде готов в края на месеца. Промените се правят по искане на браншовите организации на инструкторите и заради честите случаи катастрофи да се предизвикват от водачи с нестабилна психика.

В момента изследване за психологическа годност се прави само на професионалните шофьори на автобуси, камиони, трамваи и таксита, както и на джигити на пътя, на които книжката им е отнета заради загубени контролни точки. Пращането на психолог сега може да става и по преценка на инструкторите, когато по време на обучението или изпита установят признаци за несъответствие с изискванията за психологическа годност. С промените в наредбата обаче всеки кандидат-шофьор освен задължителното медицинското свидетелство, което доказва, че е физически годен да управлява превозно средство, ще трябва да издържи и психотест.

Мераклиите да подкарат автомобил ще се изследват в многопрофилните болници към министерството на транспорта, където работи поне един психолог или в психодиспансерите. Предвижда се възможност за провал на кандидата и се дава право на общо три явявания в рамките на една година.

С наредбата се урежда и забраната изследванията да се правят в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това беше записано с поправки в Закона за движение по пътищата, но в наредбата остана неуточнено. Така много професионални шофьори имаха съмнения в легитимността на издържаните от тях психопрегледи.

Промените целят и улесняване на процедурата за провеждане на изследването, тъй като и сега тромавата процедура изнервя много кандидати за професионални шофьори. В много области за този преглед се чака по два месеца.

Затова се предвижда възможността да се формират групи от няколко човека за психотеста, както и изпитващите да определят времето, в което да се прави.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Maria Malone
премахни филтъра

0
 
 
Хехехе, естествено, че знаеш за какво става въпрос. Точно за това говорех, всичко знаем, с голямо самочувствие сме...(възоснова на какво??!!) Как можеш да се изкаже обобщено мнение за цяла нация без да познаваш нито един американец и без да си живял в страната?! А за хората от Зибвабве какво ще кажеш? Или за тези от Кувейт? Или за тези от Норвегия? Те какви са? И от тях ли сме по-добри? И дори да е по-красив българина... това дали прави живота му по-добър? Като и да е, Американците може да го духаме, но ситуацията по българските пътища няма да се оправи ако шофьорите минават през психо тест, за да вземат книжка. За това става дума.
0
 
 
Силвия Кючукова- само устите ни са по-големи. Сульовци с голямо самочувствие сме. Това сме българите. Всичката ни Мара втасала... оправихме себе си, та взехме американците да критикуваме. Не сме 100 класи над тях, и не сме по-умни, оправни или по-красиви ... хората са хора... без значение от цвят, националност, държава или раса.
0
 
 
И като гледам колко са доволни всички... явно по-добре не знае българина... Тъпчат ви, дискриминират ви и вие се радвате! Колко ще промени ситуацията психо прегледа? Всеки ще го мине (с олекотял джоб). На колко, според вас, ще им бъдат отказани книжките!? Колкото и правила и закони да му сложат на българина - докато не се промени съзнанието - все същото ще бъде...
0
 
 
Шофьорска книжка е това, бе, хора! Не е като да кандидатстваш за спец. служби... Какви са тези психо прегледи!? И какви са тези медицински прегледи в Бг за книжка!? Ми инвалидите не са ли хора!? Тук (САЩ) книжка се взема след кратък очен преглед в помещението, където ти издават книжката и след като се минат тестовете - писмения и зад волана... Като малки деца ви третира България... все едно, че не сте в състояние да вземете отговорно решение (като това дали сте годни да сте зад волана) ДИСКРИМИНАЦИЯ! Ми да засилят контрола по пътищата! Да глобяват както навсякъде по света, да вземат книжките след определен брой провинения, както навсякъде по света... Какви са тези психо тестове и годен да управлява... само пълнят гушите на лекарите и дискриминират обикновения българин... Срамота...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: