ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Каназирева спечели дело за незаконни такси, събирани от пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 04.11.2014Коментари (4)3946
© Plovdiv24.bg
Председателят на ППГОС "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева спечели дело срещу община Пловдив за определяне на такса за местодомуване на автомобили върху общинска земя. Решението е постановено от пловдивския Административен съд на 24 октомври тази година. Това обяви самата тя на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Жалбата срещу такса - гараж от 29 лева на месец беше внесена в съда чрез Дани Каназирева. С решението на съда "таксата за ползване на терен - общинска собственост за поставяне на преместваем обект за местодомуване на МПС" се отменя.

По нашумялото дело, образувано през 2012 г., бяха назначени вещи лица, които установиха, че на територията на община Пловдив са разположени 8783 гаражи, като най - много са в районите "Източен" - 2705 броя и "Южен" - 2446. Вещото лице, а след това и съдебният състав приеха твърденията на жалбоподателите и техните адвокати, че при определяне на таксата следва да се използва средната цена на труда на служителите, които непосредствено извършват услугата, а не на всички служители в администрацията, каквато практика съществува в община Пловдив. Съдът намери за основателни аргументите на адв. Каназирева, че е незаконно в таксата да се включват разходите за текущи ремонти и външни услуги, тъй като тези дейности нямат нищо общо с предоставянето на общинско място за гараж.

Каназирева за втори път печели дело за такса за местодомуване на МПС. В резултат на първото решение на съда по предложение на кмета Общинският съвет намали месечната цена от 30 лв. на 29 лв., но съветничката продължи да оспорва не толкова размера на таксата, колкото куриозните принципи при формирането й.

Един от куриозите е, че според данните на администрацията най-големи разходи се извършват през първия месец след подаване на заявлението за издаване на разрешително, тъй като тази процедура отнема 1044 минути! Другият куриоз е, че в калкулацията за обслужването на гаражите са включени 442 420 лв. за заплати, 270 000 лв. за вода, горива и енергия, 477 737 лв. за външни услуги, 25 000 лв. за текущи ремонти.

"При така представените разходи се получава парадоксална ситуация, че цялата общинска администрация е впрегната да обслужва гаражите, да ги отопля, да ги мие и ремонтира", недоумява Каназирева. 

Според Каназирева вместо неправомерното завишаване на таксите община Пловдив трябва да отрежда свободни терени за охраняеми и достъпни като цена паркинги, особено в жилищните квартали на града. Така ще се реши огромният проблем с паркирането и едновременно ще се разкрият работни места за охрана.

"Това е първа инстанция по делото и смятам, както вече се случи, че общината ще намали или увеличи таксата с 20 стотинки. Така делото ще падне. Или очаквам, че ще обжалват", каза още Каназирева.

Тя подчерта, че ако ВАС потвърди това съдебно решение ще последва, на първо място, промяна в наредбата за таксата за гаражи, която трябва да бъде гласувана от ОбС.

"Ако ВАС потвърди, че таксата на гаражи е незаконосъобразна, всеки гражданин от 10-те хиляди, които ползват гаражна клетка, ще може да заведе граждански иск. Така чрез съда ще може да поиска от общината да му бъдат върнати платените през годините излишни пари за наем на гараж", добави съветничката.

По нейни думи реалната цена за наем на гараж е между 2 и 10 лева на месец.

Каназирева ще внесе в Общинския съвет предложението за намаляване на такса битови отпадъци за юридически лица от 5,3 промила на 4 промила, а също така и за граждани - от 1,5 на 1 промила. Съветничката за пореден път ще настоява администрацията и Общинският съвет да се съобразят с европейските правила за формирането на таксите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Тракия24
премахни филтъра

+14
 
 
Като ги е захванала за гаражите,да ги попита защо взимат по 10лв. за подновяване на договора за гаража.3-ти договор подписвам до сега за гараж и сега хоп 2 холограмни стикера на Община Пловдив за по 5лв.върху договора,дето за нас няма и стойност.Когато решат могат да го анулират.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: