ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кампания 2024: Промени има в четири от Стандартите за добро екологично състояние
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:25 / 16.05.2024Коментари (0)1344
©
CAP4US

Промени в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние 2023-2027 г., които ще влязат в сила след решението на Комисията за промени в Стратегическия план, са заложени за Кампания 2024, информират експерти от агроминистерството по време на разяснителните срещи с фермери.

 

Предстоят промени в четири от стандартите -  ДЗЕС 5, ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8. Освен това дребните земеделски стопани, които са с не повече от 10 ха земеделска площ, ще бъдат освободени от проверките на предварителните условия и санкции. Това не се отнася за проверките, които се извършват съгласно други законодателни актове.

ДЗЕС 5: Управление на обработката на земята или подходящи техники за култивиране за намаляване на риска от деградация на почвите

 

Дава се възможност на земеделските производители при почвообработка върху терени с наклон по-голям от 10% да се прилагат и вертикални обработки, като не трябва да се обръща слоя - минимални ивични или нулеви обработки. Целта е да се ограничат дълбоките почвени обработки с оглед опазване на почвата от ерозия, както и да се избегне риска от обръщане на техниката.

ДЗЕС 6: Минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни

 

Прилагането на ДЗЕС 6 ще зависи предимно от страните членки, подчертават в презентацията си от агроминистерството. Според заложените промени от 2024 г. остава само един чувствителен период. В земеделското стопанство е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ през съответния чувствителен период (1 юни – 30 септември) да се поддържа минимална почвена покривка. Изискването не се прилага за бенефициери, които осигуряват следваща култура в рамките от 2 до 6 седмици след премахването на предходната растителна покривка.

ДЗЕС 7: Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода

 

При стандарта, изискващ сеитбооборот, освен ротацията, изискването може да се изпълни чрез диверсификация на културите. Когато размерът на обработваемата земя в дадено стопанство е между 10 и 30 ха, диверсификацията на културите се състои в отглеждането на поне две култури в стопанството. Основната от тях не може да превишава 75% от обработваемата земя.

Когато обработваемата земя е над 30 ха, се изисква засяване и отглеждане на поне 3 култури. Основната не може да заема повече от 75% от обработваемата земя, а двете основни култури не могат да обхващат заедно повече от 95% от обработваемата площ. 

От изискването се изключват следните случаи:

  • когато повече от 75% от обработваемата земя се използва за производство на треви или други тревисти фуражи, земя, оставена по угар, отглеждат се бобови култури или комбинация от изброените;
  • когато повече от 75% от отговарящата на условията за подпомагане земеделска площ е постоянно затревена, се озползва за производството на треви или тревни фуражи, или на култури по вода през значителна част от цикъла на отглеждане на културите, или съчетава тези употреби;
  • Когато обработваемата земя е с размер до 10 ха;
  • Счита се, че земеделските стопани, сертифицирани за биологично производство, отговарят на този стандарт.

ДЗЕС 8: Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики

 

Предстои премахването на изискването за заделяне на минимален дял обработваема земя като непроизводствени площи (земя под угар) или обекти (живи плетове, дървета…), като същевременно се запазят съществуващите особености на ландшафта. Вместо това се изисква държавите членки да създадат екосхема с такава насоченост.

Особености на ландшафта продължават да бъдат: жив плет; тераси; отделни дървета с корона с диаметър не по-малък от 4 м; дървета в редица с корона с диаметър не по-малък от 4 м, като разстоянието между короните не надхвърля 5 м; буферни ивици (площи с ширина от 1 до 15 м; дървета в група.



Промени има и в законоустановените изисквания (ЗИУ). В ЗИУ 2 „Ограничаване на замърсяването на водите в нитратно уязвимите зони” при промяна на Програмата от мерки за ограничаване на замърсяването от земеделски източници ще се спазват новите условия и нитратно уязвими зони през 2024 г.

За ЗИУ 7 „Продукти за растителна защита”, след влизане в сила на изменението в Наредба №12 от 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита, взимането на растителни проби и анализ за остатъчни количества пестициди е предвидено да отпадне.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Пролетни бури удариха страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: