ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какво трябва да има в стратегическите планове в новата ОСП?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 14:17 / 12.10.2018Коментари (0)399
©
Основната новост в законодателните предложения на Европейската комисия (ЕК) за бъдещата Обща стопанска политика (ОСП) след 2020 г. е Новият модел на прилагане (НМП), насочен към постигането на резултати.
 
 
При този нов модел ЕС ще определя основните параметри на политиката - например целите на ОСП и основните изисквания, докато държавите членки ще носят по-голяма отговорност за това какви инструменти използват и как постигат целите. Бъдещите национални стратегически планове са в центъра на нов анализ от известния изследовател в аграрния сектор проф. Алън Матюс.
 
Ето и някои от основните положения в неговата разработка.
 
Ключовият инструмент, създаден да подкрепи Новия модел на предоставяне, ще бъде изискването всяка държава-членка да изготви стратегически план, в който да изложи своята оценка на потребностите и конкретните цели на ОСП, които смята да постигне, както и стратегията си за намеса, които ще използва.
 
Стратегически планове на ОСП
 
Правилата обхващат четирите основни елемента на стратегическите планове: процедурните изисквания за съставяне на плановете, съдържанието на плановете, метода за тяхното одобрение и наблюдението (мониторинга) на изпълнението им.
 
Процедурни изисквания
 
Държавите-членки трябва да използват прозрачни процедури при подготовката на своите стратегически планове. Компетентните регионални и местни органи, включително икономическите и социалните партньори и организациите на гражданското общество, трябва да бъдат включени в изготвянето на плана. По-конкретно компетентните органи по околна среда и климат трябва да бъдат ефективно ангажирани в подготовката на екологичните и климатичните аспекти на плана. 
 
 
Елементи на стратегическите планове
 
Предлага се структура на стратегическите планове, която съдържа следните раздели.
 
А) Оценка на потребностите. Планът трябва да включва идентифициране и описание на потребностите на всичките девет специфични цели, посочени в член 6 от проекта за регламент, независимо дали те ще бъдат разгледани в стратегическия план на ОСП или не. Необходимо е да се конкретизират потребностите във връзка с управлението на риска във връзка с конкретната цел за подкрепа на жизнеспособните доходи на стопанствата и устойчивостта.
 
След това тези потребности трябва да бъдат класирани и приоритизирани, както и да бъде дадена солидна обосновка на направения избор, включително защо някои определени потребности може да не бъдат разгледани или само частично да бъдат разгледани в Стратегическите планове.
 
Б) Интервенционна стратегия. Този раздел следва да определи количествени цели и основни етапи за постигането на всяка конкретна цел, която е разгледана в стратегическия план. Ако някоя цел е пропусната, това решение трябва да бъде обосновано. Целите трябва да бъдат определени, като се използва общ набор от показатели за резултатите, определени в приложение към проекта на регламент.
 
Стойността на целите трябва да бъде обоснована чрез препращане към оценката на потребностите. Стратегията за намеса трябва да опише как интервенциите позволяват постигането на целите и как те са взаимно съгласувани и съвместими.
 
Предвиждат се и конкретни допълнителни изисквания, които включват:
 
- Преглед на структурата на околната среда и климата, който показва връзката с условията, поставени пред фермерите, свързани с получаването на плащания, а също и връзката между екологичната схема в Първи стълб на ОСП и мерките за избягване на риска от двойно финансиране във Втори стълб. Ще трябва да се покаже и как тази структура допринася за постигане на дългосрочни национални цели, определени в съответното законодателство в областта на околната среда.
 
- Във връзка със специфичната цел „Привличане на млади земеделски производители и улесняване на тяхното развитие" трябва да се опише общият пакет от мерки, включени в плана, включително тяхното взаимодействие със съответните национални инструменти. 
 
- Когато в Плана са включени обвързани с подкрепа помощи и други отраслови интервенции, е необходима обосновка за насочване на субсидиите към съответните сектори и представяне на списък на интервенциите по сектори.
 
- Обяснение кои интервенции ще допринесат за осигуряването на съгласуван и интегриран подход за управление на риска.
 
В) Описание на елементите, общи за няколко интервенции. В тази точка например ще се представят плановете за постигане на конкретни цели за околната среда и климата.
 
Г) Описание на мерките за директни плащания, отраслови мерки и мерки за развитие на селските райони, посочени в стратегията. Тази част ще трябва да включва описание на проекта на интервенцията и нейните условия за допустимост, планираните годишни резултати от интервенцията, планираната единична сума на помощта за година и нейното обосноваване, а също и финансовата стойност на интервенцията за годината.
 
Държавите членки ще трябва също да покажат дали интервенцията няма да наруши Споразумението на Световната търговска организация (СТО) за селското стопанство и дали трябва да премине през оценка за допустимост на държавна помощ.
 
 
Д) Целеви и финансови планове. Те трябва да се основават на отпуснатите годишни финансови средства за интервенция, както и на трансферите между стълбовете на ОСП. Трябва да доказват, че са спазени всички изисквания за минимални разходи, определени в регламента.
 
Е) Описание на системата за управление и координация. Най-важният елемент тук е информацията за системата за контрол и санкциите, включително интегрираната система за администриране и контрол и системата за контрол и санкции за условност. Трябва да бъде описана също Структурата за мониторинг и отчет.
 
Ж) Описание на елементите, които осигуряват модернизация на ОСП. Това обхваща две конкретни задължения. Едното е представяне на начина, по който стратегическият план ще допринесе за насърчаването и споделянето на знанията, иновациите и цифровизацията. Второто е описание на стратегията за развитие на цифровите технологии в селското стопанство и селските райони, както и за използването на тези технологии за подобряване на ефективността на интервенциите на стратегическия план на ОСП.
 
З) Описание на елементите, свързани с опростяването и намаляването на административната тежест за крайните получатели на подпомагането.
 
Всеки стратегически план по ОСП ще трябва да съдържа пет приложения.
 
Приложение I е за предварителна оценка и стратегическа екологична оценка (СЕО). Приложение II е за SWOT анализа (анализ, която отчита плюсовете, минусите, възможностите и опасностите, които биха произтекли от едно решение – бел. ред.). Приложение III е за проведените консултации с партньорите. Приложение IV е конкретно за субсидиите за културата памук. Приложение V е за допълнителното национално финансиране, което ще бъде предоставено в рамките на стратегическия план на ОСП.
 
Процедура за одобряване
 
От държавите членки се изисква да представят своите стратегически планове не по-късно от 1 януари 2020 г. Засега не е ясно дали тази дата подлежи на по-нататъшно договаряне. 
 
ЕК ще оценява предложените стратегически планове на ОСП въз основа на тяхната пълнота, съгласуваност и съответствие с общите принципи на правото на ЕС и регламента за ОСП.
 
Комисията ще може да отправя забележки към държавата членка в срок от 3 месеца след получаването на плана, а страната е длъжна да предостави поисканата допълнителна информация и ако е необходимо, да преразгледа предложения план. Одобрението не трябва да отнема повече от 8 месеца след представянето на план. Предвидена е възможност за частично одобрение на елементи от плана. Държавите членки ще имат право да променят плановете си на всеки етап, като спазват определената процедура.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: