![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Изключително опасно хоби, любимо на много българи, при което трябва да се подхожда с много голямо внимание | ||||||
| ||||||
Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. По принцип гъбите излизат през юни, но тази година вече започнаха да се появяват. Разнообразието е голямо за сезона, отчете той. "Диворастящите гъби са голям деликатес, който е търсен на трапезата на хората. Винаги трябва да имаме едно на ум, че те могат да причинят доста различни отравяния. Те могат да варират както от леко стомашно неразположение, така и до такива със смъртоносен изход. Така че хората, които слагат на трапезата си диворастящи гъби, трябва да подходят с изключително голямо внимание. През последните години много хора се доверяват и търсят съвет от различни групи в социалните мрежи, но това за голямо съжаление е нож с две остриета. Ние не знаем кой е човекът, който стои срещу нас, с каква експертиза разполага той - може наистина да са много добри, но може и да не са и да създадат риск. Определянето на гъби по снимки винаги носи своите рискове, дори когато това го върши изключително компетентен човек", коментира д-р Асьов. В предаването "Преди всички" той изтъкна, че подготовката на един гъбар е продължителен процес. По думите му няма специализирани курсове в тази област, каквито е имало в миналото, а според него това е задължително. Трябва да има държавна политика в това отношение, категоричен е специалистът. Хората, които продават диворастящи гъби на пазарите, трябва да разполагат със сертификат за преминато обучение, подчерта още д-р Асьов и добави, че на някои места това не се спазва. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg