ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иван Начев: Много трудно ще можем да излъчим комисар в рамките на този мандат на ЕК
Автор: Йоланда Пелова 20:33 / 16.05.2023Коментари (1)1238
©
Политологът Иван Начев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Фокус" 

Г-н Начев, първият проучвателен мандат вече е в ръцете на ГЕРБ-СДС, те имат седем дни за съставяне на кабинет. Ако мандатът не бъде изпълнени ли не получи подкрепа на Народното събрание, следва вторият, който отива при "Продължаваме промяната“-"Демократична България“. Разбрахме, че родните политици ще търсят експерти за експертно правителство с мандат една година. Сложен ли ще бъде този танц, г-н Начев?

Много сложен, тъй като винаги когато опрем до експерти някак си партиите започват да припознават едни или други експерти, така да се каже започваме да делим експертите на "наши“ и "ваши“, но във всички случаи ние наблюдаваме, поне към момента, една готовност на партиите от т.нар. "хартиена коалиция“ да подкрепят едно правителство. Разбира се тук има няколко големи неизвестни за мен. Първо, голямото неизвестно е кой всъщност ще контролира това правителство, дали реално предложеният за премиер еврокомисар Мария Габриел или лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Втората голяма неизвестна е свързана с това какви ще бъдат приоритетите – тук не са важни толкова експертите, колкото действително приоритетите на това правителство.

Борисов каза, че Мария Габриел ще има последната дума и бяха ни представяни и миналата седмица 10-те приоритета на ГЕРБ.

Да, да. Но така или иначе те трябва да бъдат съобразени с краткосрочния, така да го наречем, поглед, който имаме. Защото представете си кой от нас би се съгласил до управлява в рамките на една година при една такава сложна конфигурация, и второ това не означава ли едно разграбване или поне едно начало на разграбване на европейските фондове, към които толкова много се стремим? Т.е. дали тези хора, които ще бъдат избрани, няма да превърнат министерствата в едни феодални пространства, което сме го наблюдавали в предишни на мандати на управлението на ГЕРБ, в коалиционни формати.

Според вас може ли и всяка партия да запази въпреки това идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство? Казахте в началото за експертно правителство, че може би всеки сега ще каже: "Искам наши, искам ваши“ и така ще има едно противопоставяне, но възможно ли е да се запази идентичността на всяка една партия в едно такова правителство?

Да, възможно е да се запази, ако се приложи тази формула, която изглежда най-приемлива, т.е. да не бъде коалиционно правителство, а да бъде експертно правителство, но това означава, че това правителство става заложник във всеки един момент на политическата подкрепа от страна на тези партии. Аз затова казах приоритетите, защото ние наблюдаваме приоритети, но зад тези приоритети стоят законодателни мерки. И когато не може да се постигне съгласие или не може да се намери подкрепа за това законодателство вътре в парламента, то тогава ще дойдат проблемите. Защото ние може да очертаем с вас в момента най-прекрасните приоритети пред българското общество, и когато нямаме политическа подкрепа или някой друг ни дърпа конците от друго място, то в крайна сметка да не успеем да реализираме това, което искаме. А целта на всяко едно управление, аз не се уморявам да напомням, в крайна сметка е обществото да живее по-добре. Аз когато искам и чувам приоритети, искам да знам как те ще доведат до това ние да живеем по-добре като държава членка на Европейския съюз, разбира се.

Нека тук да кажем думите на г-жа Габриел, преди малко тя заяви пред президента, че поема с отговорност проучвателния мандат: "Г-н президент, искам да ви благодаря, че вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България – Конституцията“. Но вие отбелязахте нещо много важно: как да работят политиците, като си представят, че ще трябва да направят нещо за една година? Нали, обявиха ни, че ще направят евентуално кабинет за една година. Но това не противоречи ли на Конституцията, г-н Начев, предвид това, че знаем мандатът трябва да е четири години?

Да, но това изказване бих казал е по-скоро политическо, защото помните в началото се обсъждаше един срок от три месеца, т.е. тука ние отново имаме една неизвестна дали този мандат действително ще се изпълни за една година или ще се изкара в тези 4 години на бъдещия парламент. Аз затова казах, че е много важно политическата подкрепа от страна на партиите, защото ние наблюдавахме в по-предишния парламент, т.е. последния път когато имахме редовно правителство, какво стана, когато една от партиите се оттегли от подкрепата. Затова казвам: това е много сложно.

Разбира се, кое бихме казали е положително? Най-много положителни неща има за политическа партия ГЕРБ, защото партия ГЕРБ излезе от изолацията, в която беше последните няколко години, в известен смисъл върна се на масата, тя води преговорите, и лично нейния лидер Бойко Борисов в известен смисъл може да се каже е най-големият печеливш от цялата тази ситуация, и особено с кандидатурата на г-жа Мария Габриел.

Тук обаче стои отново една въпросителна: ясно е, че ние много трудно ще можем да излъчим отново комисар в рамките на този мандат на Европейската комисия, ако имаме редовно правителство. А кой би бил губещ от цялата ситуация? Естествено всички останали парти биха били губещи, защото виждате, те се представят в такава светлина, че ако не подкрепят предложеното правителството от г-жа Габриел, като че ли те някак си са срещу изобщо идеята да има правителство в този парламент, ако го подкрепят, това е малко като мъртва хватка, т.е. какви ще бъдат последствията за тези партии, ще ги видим в бъдеще. Разбира се, губещ е "Продължаваме промяната“ дотолкова, доколкото така или иначе малко или повече легитимира ГЕРБ и правителството, което се опитва ГЕРБ да направи.

Г-н Начев, главният прокурор Иван Гешев скъса своята оставка. Как коментирате неговата изява? Задава ли се според вас поредната война по върховете на държавата?

Ами по-скоро това показва, че в България няма независимост на институциите, за която непрекъснато ние се борим. И в случая за мен, ето, пак като казвате приоритети, преди малко говорихме за това, в случая за мен не е важно толкова дали той ще остане на този пост или няма да остане, дали ще има война или няма да има война, по-важно е какво се случва действително със съдебната власт и с т.нар. и лелеяна от нас години наред съдебна реформа. Т.е. как ние, като български граждани се чувстваме защитени, дали правосъдната система работи ефективно, ефикасно, бързо, за да бъдат разрешавани нашите проблеми – нещо, което е много по-съществено отколкото от това дали той ще бъде прокурор или не. Разбира се, стои въпросът: ако той бъде отстранен, кой или кое мнозинство ще избере новият прокурор, защото ми се привижда, че това мнозинство, което избра Гешев, сега се опитва да го свали, а и вероятно то ще се опита, ако се стигне разбира се до неговата оставка или до неговото сваляне, ще се опита да избере нов главен прокурор. Т.е. пак виждаме пряка намеса на една власт в работата на друга власт.


Още по темата: общо новини по темата: 854
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.05.2023 г.
0
 
 
Когато някой си изсере лайната! Никой не ще да ги рине! От друга страна никой не иска да изостави Лайната! Защото в тях има много Злато! Което е причината за сегашната ситуация.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: