Голям спор за ваксините по bTV! Мангъров към свой колега: Човек, който се занимава с мишки и плъхове, да не ми говори за лечение на хора

Автор: Георги Кирилов
Коментари (15)
11:16 / 12.09.2021
13232
COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход. В дебат по темата за и против ваксинирането в студиото на предаването "Тази неделя"влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът д-р Борис Таблов, инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров и председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Когато човек стигне до интензивно отделение, то той вече е пътник. Не е вярно, че преболедувалите имат имунитет от 6 месеца до 1 година.

Доц. Мангъров заяви, че имунитетът след преболедуване е по-траен, отколкото се твърди, и даде пример със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 г., където преболедувалите го все още имат изграден имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава защита в период от 6 месеца до 1 година.

"За всяка медицинска манипулация се изисква информирано съгласие. Това означава, че човек е запознат с информацията в листовката. Не се съмнявам в ефикасността на ваксината", каза още той.

Според д-р Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите преболедувал - ваксиниран, а основната дискусия трябва да бъде как да бъде постигнат колективен имунитет.

Мангъров се обърна към Илиев с думите, че няма как човек, който се занимава с мишки и плъхове да му говори за лечение на хора.

Основните притеснения, които изрази доц. Атанас Мангъров са в това, че все още няма данни какви са рисковете в дългосрочен план от поставените ваксини и че в момента се имунизира с препарати, които все още се проучват.Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, според която в момента се получават много сигнали за нежелани реакции след ваксиниране.

Четиримата в студиото обаче се обединиха по въпроса за поставянето на трета доза - Георгиева се позова на становището на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, според което за момента не се препоръчва поставяне на трета игла. Д-р Борис Таблов обясни, че такова е мнението и на Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Аспарух Илиев призова за спазване на противоепидемичните мерки, като обори твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не помага за справянето с вируса.

Миналата година вирусът беше нов и затова не се знаеше дали има ефект от маските, сега обаче вече е доказано, че има смисъл, каза той.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че в момента в Инфекциозната болница в София има заети около 30 легла, като само 1 от болните там е ваксиниран, което според неговите опоненти доказва положителното действие на ваксинирането

Виж коментарите (15)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).