ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гледаме до 10 пъти повече безплатни канали с цифровизацията на ефира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 04.10.2012Коментари (7)5934
© Plovdiv24.bg
С навлизането на цифровизацията на телевизионния ефир българите ще имат възможност да гледат до 10 пъти повече канали абсолютно безплатно. Това стана ясно по време на дискусията "Година преди старта: дигитална България", организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ).

При аналоговото разпространение всяка програма заема отделна честота. В цифров ефир на една честота могат да се пуснат между 6 и 10 програми, в зависимост от качеството на картината и звука, обясни същината на дигиталния процес Владимир Рангелов, търговски директор на "НУРТС Диджитъл", която бе избрана за изграждането на първите два етапа от цифровизацията. По думите му основни предимства на дигиталното излъчване, което трябва да влезе у нас от 1 септември следващата година, са ефективното използване на честотите, високото качество на картината, увеличаване на броя на програмите и покритието, както и напълно свободният, безплатен достъп. Цифровизацията ще даде възможност и за излъчване на канали с висока резолюция в национален ефир.

Около 50% от хората в страната са абонати на кабелни мрежи, 25 на сто разчитат на сателитен сигнал, едва 1% използват компютърната платформа IPTV. Така всеки четвърти българин все още разчита на старомодната антена, за да гледа телевизия, обясни Рангелов. По думите му цената на цифровото излъчване е значително по-ниска от тази на аналоговото разпръскване, като разликата може да достигне до 75%, в зависимост от канала.

Форумът бе открит от президента Росен Плевнелиев, който призова за мащабна информационна кампания и добро планиране на въвеждането на новата технология. Той беше категоричен, че хората трябва да знаят какво предстои и какво им е необходимо, за да приемат дигиталната телевизия. Държавният глава цитира допитване, според което едва 14% от българите са наясно какво представлява този процес.

"Все още има хора в по-малките населени места, които нямат кабелна телевизия, защото не могат да си го позволят. Дигиталната телевизия е решение за тях и ще доведе до достъпност и разнообразие на медийното съдържание", коментира Плевнелиев. Той призова всички ангажирани с цифровизацията институции да обединят усилия, за да бъде успешно завършен процесът, и подкрепи създаването на специализиран орган, който да се занимава с това.

Президентът посочи, че в съседна Македония дигиталната телевизия отдавна е факт, а в Гърция и Сърбия вече активно работят за въвеждането й.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivan Bodurov
премахни филтъра

0
 
 
Трите стартиращи мултиплекса на първа фаза ще са само със свободни канали. Кодирани или допълнително платени канали ще има по-късно. На мултиплекса на Хану Про ще са каналите на БНТ: БНТ 1, БНТ 2, БНТ Свят, а по-късно и БНТ Култура, БНТ Парламент и детски канал на БНТ. На мултиплекса на НУРТС: bTV, bTV Action (най-вероятно и другите канали на bTV Media Group), NOVA, TV 7, Super 7, Bulgaria On Air, а по-късно Дарик Радио и Телевизия и евентуално и други. В Македония работи DTH оператор Boom TV на честотите на ефирната телевизия, но това не означава цифровизация на ефира.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Двойно убийство в Пловдив!
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: