Гимназистите със стаж и заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:52 / 28.03.2015
2627
Учениците от професионалните гимназии ще започват да трупат стаж още от 11-и клас и ще получават възнаграждение за това. Те ще се учат на занаят чрез работа и ще могат да се трудят по време на учебната година. 

Гимназистите от професионалните гимназии ще сключват договор с работодателите и ще получават заплата. 

Това става ясно от проект на наредба за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа, известно още като дуално обучение. Идеята е учениците от професионалните гимназии да се обучават по схемата - два дни учене, три работа. 

Два дни от седмицата те ще учат теория в училище, а през останалите три ще работят по специалността си в предприятие. 

В наредбата е записано, че работодателите ще поръчват на професионалните гимназии брой ученици, които са готови да обучават.

Право на труд ще имат гимназистите от 11-и и 12-и клас, навършили 16 години. Всички тези ученици ще могат да кандидатстват за работа. 

Подборът при приема на обучаваните ще се извършва съвместно от представители на работодателите и на обучаващата институция по разработени от тях критерии.

Обучението чрез работа ще е с продължителност от 1 до 3 години в зависимост от степента на професионална квалификация, която се придобива по професията.

По време на обучението в реална работна среда учениците ще си водят дневник. В него ще бъдат вписвани изучаваните теми, ежедневните практически задачи, машините, с които е боравил, и усвоените компетентности. 

За работещите ученици ще бъдат осигурени и ментори, които да ги наставляват в ученето чрез труд. Гимназистите ще получават срочни и годишни оценки за обучението си чрез работа.

Дуалното обучение се въвежда поетапно в някои професионални гимназии от тази учебна година. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2016 г.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).