ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ГЕРБ поиска оставката на министъра на образованието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 13.04.2014Коментари (0)1986
©
Настояваме допълнителните приходи от 80 милиона лева да бъдат дадени за 5 % увеличение на единния разходен стандарт на училищата и детските градини, което ще доведе до 8 % увеличение на учителските заплати. Това заяви народният представител на ПП ГЕРБ Милена Дамянова. Тя обясни, че в началото на април правителство е завишило очаквания ръст на икономиката от 1,8 на 2,1 %. Този ръст означава и повече приходи. Изчисленията показват, че става въпрос за допълнителни 80 милиона лева.

"От ГЕРБ настояваме тези пари да бъдат дадени за образованието, защото там е критично важно да бъдат увеличени средствата. Това е единственият ресор, който генерира икономически растеж", посочи Дамянова.

Тя припомни, че през 2013 г. правителството на ГЕРБ увеличи заплатите на учителите с 8 %. По думите на Дамянова това е било минималното увеличение за всяко училище и детска градина и там, където бюджетът на училището не позволява такъв процент на увеличение, бяха предвидени Министерство на образованието да компенсира тези средства.

"По време на приемане на бюджета предупредихме, че с този размер на единния разходен стандарт увеличение на учителските заплати е невъзможно. Затова предложихме средствата от неясния фонд за образование да бъдат дадени именно за увеличение на единния разходен стандарт, което щеше да доведе до увеличаване на учителските заплати", припомни още народният представител.

"ГЕРБ настоява за оставката на министъра на образованието и науката. Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства - имаме празни обещания. БСП и ДПС отказаха да приемат законопроекта на ГЕРБ, който е законопроект на професионалната общност на родителите. В него участваха над 600 учители, преподаватели във висшите училища, родители, неправителствени организации и експерти. Настояваме да бъде незабавно приет новият Закон за училищното образование", обясни Милена Дамянова.


Министърът на образованието реши, че ще подобри резултатите на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA, като даде 4 милиона лева допълнително за извънкласни дейности. "Забравила ли е, че България от две години изпълнява проект за извънкласни дейности на стойност 94 милиона и малко повече с европейски пари, или има нещо друго предвид", попита Дамянова.

По думите и това прави малко над 5 лева на ученик. Клисарова пропуска, че близо 4 000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на тази календарна година.

Народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова сигнализира за два проекта в сферата на образованието, сключени от правителството на ГЕРБ, които изтичат в средата на тази година и сегашното правителство не е предвидило пари, за да бъдат продължени.

"Единият проект е този за извънкласните дейности, за които през последните три учебни години са дадени 94 млн. лева. През юни този проект приключва и нямаме заделени пари повече за извънкласни дейности", обясни Маринова.

Другият проект е този за целодневната организация на обучението в средищните училища - инициатива, по която са ангажирани 4000 учители. "Как искаме да имаме грамотност, когато 30 на сто от училищата ще останат без целодневна организация на обучението", попита Маринова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: