ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цигарите ще намалеят, индустрията все повече се насочва към производство на бездимни тютюневи изделия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:09 / 16.04.2024Коментари (0)25646
©
През последните две години имаме елемент на нови земеделски производители, които се занимават за първи път с тютюнопроизводство.

 През 2022 г. в България бяха регистрирани 3747 тютюнопроизводители, през 2023 г. – 7374. 8295 са тютюнопроизводителите и заетите с тютюнопроизводство земеделски стопани за 2023 г.

Това заяви в интервю за БГНЕС Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) и президент на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB.

С промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия през 2016 г. бе създаден Регистър на тютюнопроизводителите, стопанисван от Министерство за земеделието (МЗ), в който всяка година се вписват тютюнопроизводителите. "МЗ на база този регистър знае колко са площите, върху които се разсажда всяка година тютюн, колко е броят на тютюнопроизводителите и когато приключи стопанската година какъв е обемът на производство от четирите сортови групи тютюн, които се отглеждат в България“, обясни Филев.

В България се отглеждат двете дребнолистни ориенталски сортови групи "Басми“ и "Кабакулак“ и двете едролистни – "Бърли“ и "Вирджиния“.

"Тютюнът и други земеделски растения не виреят на жълтите павета“, подчерта Филев.

 Преди 15 г. почти не е имало област в България, в която да няма тютюнопроизводство. Днес то се развива само в три региона. Първият, най-масов, е в Южна България, Източни Родопи с Областите Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Второто концентрирано място с тютюнопроизводство е Пиринският край, най-вече Благоевградска област с четирите си общини Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово.

 И третият крупен тютюнопроизводителен регион на България е цялото Лудогорие в Североизточна България с четири основни области – Русе, Силистра, Разград и Шумен.

Производството на тютюн възлиза на 6 хил. тона за целия стопански цикъл на 2023 г. за четирите сортови групи. "През периода 2007, 2008, 2009 г. в България тютюнопроизводителите, които бяхме регистрирани, бяхме около 42 хил., и тогава обемите на производство бяха между 52 до 54 хил. тона суров неферментиран тютюн от полето“, каза Филев.

Председателят на НАТ обясни, че и в момента тече регистрацията за 2024 г. в Регистъра на тютюнопроизводителите, като успоредно с това те кандидатстват по интервенцията "Преходно национално доплащане на тютюн“ (ПНДТ) за Кампания 2024. "В настоящия програмен период 2023 – 2027 г. тази интервенция по настояване на България също е приложима и 8295 тютюнопроизводители са потенциални бенефициенти по схемата за 2023 г. Дори и в момента тече и подаване на заявления за помощта от Украйна за трета поредна година, в която участва и тютюнът като законно отглеждано земеделско растение“, отбеляза той.

Филев уточни, че има и около хиляда земеделски производители, които не са длъжни да се вписват в Регистъра на тютюнопроизводителите, т.е. 8295 са тютюнопроизводителите и заетите с тютюнопроизводство земеделски стопани за 2023 г.

След 31 май 2024 г. ще стане ясно колко тютюнопроизводители в България са регистрирани по стопанския цикъл, като прогнозата на браншовата организация е, че цифрата ще надхвърли 8 хил. души, тъй като само в първите 10 дни от началото на регистрацията са вписани над 6 хил. тютюнопроизводители на национално ниво.

Процесът в една стопанска година в тютюнопроизводството трае почти 12 месеца. От февруари стартира процесът на отглеждането на лехи, в които се произвежда разсада, който се разсажда на полето през целия месец май, понякога дори и до средата или края на месец юни.

"След това предстои отглеждането на тютюн на терен на открито. До месец октомври се прибират листата на няколко беритби от няколко беритбени пояса. До края на месец октомври тютюневата суровина е по сушилните и по складовете на тютюнопроизводителите“, разказа председателят на НАТ.

Той уточни, че през ноември и декември суровината се заготвя, прави се предварителната фермерска манипулация на тютюневите и сухи листа във формата, под която се продава през декември, януари и февруари на търговските оператори, с които още в началото но стопанския цикъл се сключват договори.

"България не е много голям производител на тютюнева суровина“, каза Филев и добави, че в годините от 2021 до 2023 г. производството държи хоризонта от около 6500 тона годишно, като в същия този период във всяка една от годините внася около 12 – 13 хил. тона тютюн от други страни и континенти.

 Секторът не се оплаква от вноса на тютюн, а напротив – по този начин се запълват промишлените капацитети на търговските предприятия, на които родните тютюнопроизводители продават.

"Те го преработват, съответно има и експорт и на български тютюн, и на вносен в България, но преработен в България. На фона на вноса на тютюн в България и преработката на нашия българския тютюн, добавената стойност в преработката на тютюн остава в България“, обясни Филев и уточни, че продажната цена за 2023 г., която са получили българските тютюнопроизводители, е била рекордна.

Председателят на НАТ коментира, че за младите поколения тютюнопроизводството се оказа трудно занимание. Според него въобще цялото земеделие страда от липсата на интерес от страна на по-младите.

Филев обърна внимание, че бяха променени референтните години, върху които се изчислява единичната ставка по сортови групи по интервенцията "Преходно национално доплащане за тютюна“.

"Интервенцията е необвързана с производството. Изчисляват се ставки върху производствата до миналата година от референтните години 2007, 2008, 2009. В стратегическия план вече имаме одобрена от ЕК и заложено за 5 г. напред, че новият референтен период са годините 2016, 2017, 2018. Успяхме в стратегическия план в полза на тютюнопроизводителите да защитим нова методология по фиксиране на количеството, върху което се изчислява ставката за преходна национална помощ за тютюна“, каза още той и уточни, че първата година в кандидатстването тютюнопроизводителят има право да посочи една от трите референтни години, която му става основна референта година.

Филев коментира и намалява ли производството и търсенето на тютюн у нас заради бездимните нагреваеми тютюневи изделия.

"Дали да пуши, или да не пуши един индивид това е право на личен избор. Индустрията се насочва по-осезаемо и повече към производството на бездимните тютюневи изделия за сметката на намаляването на цигарите“, отбеляза той и посочи, че секторът няма притеснения.

Филев отправи препоръка към държавните и европейските институции да защитават първо европейското, в частност българското родно производство, да защитават и сегментите в икономиките, които са основни донори всяка година в бюджетите на държавите.

В заключение той призова за създаване на инфраструктура и продължаване на интервенцията "Преходна национална помощ за тютюн“ и през бъдещия програмен период на ЕС 2028 – 2034 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Електронно таксуване в градския транспорт
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: