ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чака ни най-лютата зима от 10 века насам
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 05.10.2010Коментари (34)6488
© Plovdiv24.bg
Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента, предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан.

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега не може да компенсира хлада, носен от арктическите ветрове.

Симптоми за тези климатични промени вече се наблюдавали в скандинавските страни. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Изводите на поляците се подкрепят и от руски специалисти. Шефът на метеорологичната служба в страната Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури през зимата. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори една десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", твърди Фролов.

Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

"Според нашите изследвания ще влезем в зима с достатъчно топли океани в северните ширини - обяснява Александър Фролов. - Към 10 септември площта на арктическия лед възлизаше на 4,8 млн. кв. км. Това е с 600 000 кв. км по-малко от 2007 г. Западната част от Арктика на практика няма никакъв лед."

Някои експерти смятат, че аварията с нефтената платформа на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив също е сред причините за забавянето на гълфстрийма.

"Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата.

Гълфстриймът не само не забавя свеята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20 на сто и средната си температура с 0,2 градуса.

Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години.


Необичайни циклони носят студ и сняг у нас

Зимата у нас няма да е така люта, както в Северна и Западна Европа, но пак ще е с няколко градуса под обичайните температури, прогнозира Петър Янков, управител на синоптичната фирма ТV-МЕТ. За сметка на това обаче се очаквали необичайно за сезона множество средиземноморски циклони, които ще ни докарат повече сняг.

Интензивните валежи започват още от сега, каза Янков. Октомври ще е по-хладен и по-влажен от нормалното. Дъждовете ще минат нормата от 30-60 л/кв. метър, а средните температури ще са между 7 и 15 градуса. През ноември ще е още по-хладно. Ще вали по-често и нормата от 40-70 л/кв. метър ще бъде мината.

През декември живакът няма да се качи над 4-9 градуса. Средиземноморските циклони ще са необичайно чести, което ще доведе до обилна снежна покривка. Така още в началото на зимата се очакват затруднения с транспорта и поледици, каза синоптикът.

Януари ще е най-сухият зимен месец. Валежите ще са между 20 и 50 л/кв. метър, а дневните температури ще се движат между 1 и 6 градуса.

Февруари и март ще са по-снежни и по-студени от обичайното, прогнозира Янков.

Според Националния институт по хидрология и метеорогия на БАН периодът декември-февруари ще е относително студен и снежен. Температурите щели да са близки до нормата.

Британската метеорологична служба прогнозирала индекс NAO минус 1,54- плюс 1.Теоретично се смята, че когато този индекс е отрицателен, зимата е относително студена и мокра в 75% от случаите и топла и суха в останалите. Когато NAO е положителен, в повечето случаи зимата е топла и суха.

Прогнозите по индекс NAO, които всъщност отчитат фазата на Северноатлантическата осцилация, имат 67% успеваемост за зимния сезон, уточняват от БАН. Те се базирали на връзка между разпределението на температурата на повърхностните води в Северния Атлантик в няколкото месеца преди зимата и фазата на NAO в самия сезон.

За специалната прогноза на зимния сезон се използват също изчисленията на водещите метеорологични центрове за фазата Ел Ниньо/Ла Ниня. Този показател за България влияел слабо, но все пак се смятало, че зимите с Ел Ниньо са по-скоро мокри и меки, а с Ла Ниня - преобладаващо студени и сухи. В момента се развивала фаза Ла Ниня и се очаквало тя да се задържи и в предстоящия зимен сезон.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на EN4
премахни филтъра

+3
 
 
И последно люта зима или глобално затоплянене ще има?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Чествания на 2 юни 2011 - Денят на Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
1-ви юни - Ден на детето
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: