ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България е начело в класацията за най-голям процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 15.05.2024Коментари (1)3153
© Plovdiv24.bg
Според последния доклад на Европейската комисия в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, а в България този процент е 85. Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е наше или е под наем. Впечатление прави, че челните места заемат държави от бившия Източен блок.

Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. А Германия пък е единствената в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот. Това й отрежда и последното място.

Класация, изготвена от платформата за събиране на данни Statista, изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124.

Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ имат при закупуването на имот. Най-скъпо да си купят собствен дом е в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС, най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в съседката ни.

България е на първо място в класацията за най-голям процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си. При средна стойност от 9% за държавите членки, процентът българи, в чиито домове е студено, е повече от два пъти по-голям – 22 и половина.

След нас са Кипър и Гърция. А огромния проблем, който ние имаме, за други е нищожен. Едва 1% от финландците например, които са и последни в класацията, нямат възможност да си осигурят топлото.

И още една неприятна челна позиция за страната ни. Тя се отнася до жилищата, в които няма вътрешна тоалетна, душ и баня. Доста малък е процента за Европа – един и половина. У нас обаче, той е 7, което ни отрежда второ място в класацията, заедно с Латвия.

Макар да сме далеч от 21-те процента на Румъния, виждаме, че в държави като Германия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Швеция дори не са чували за съществуването на такъв проблем.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия.

Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно. Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края, предава "Телеграф".

И накрая – в къща или в апартамент живеем? Оказва се, средно за Европа, това разпределение е почти по равно. Включително и у нас, въпреки че са малко повече българите, които живеят в къща, отколкото тези, които са в апартамент. В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче, това съвсем не е така. Там масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания - ползват ги едва една трета от гражданите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е под мъдрото ръководство на Досега Власт Имащите! Ако Народа се Огурли Нещата могат и да се променят!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Лято 2024
1-ви юни - Ден на детето
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: