ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Брожение срещу Цацаров в прокуратурата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 19.08.2014Коментари (2)2771
© Bulfoto
Служители от специализираната администрация на прокуратурата са поискали от Върховния административен съд (ВАС) да отмени решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 3 юли, с което е утвърдена нова структура в 62 прокуратури в страната. Решението на ВСС е взето по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, пише в жалбите.

Според служителите ВСС в пълно нарушение на правилата е пуснал реформата, без да са изготвени задължителните по закон длъжностни характеристики. Това пък станало повод за безпрецедентен натиск над съдебните служители да приемат нови и по-ниско платени длъжности. По тази причина в жалбата се иска съдът да спре изпълнението на оспореното решение. От решението на ВАС зависи съдбата на над 400 съдебни служители в цялата страна, смятат наши източници.

Разковничето на проблема е в Правилника за администрацията на прокуратурата, който въведе промени в административните звена на касационната и на апелативните прокуратури и окръжните, районните прокуратури и следствените отдели към тях. От досегашната структурата на специализираната администрация отпадат длъжностите главен специалист, старши специалист, младши специалист, завеждащ служба, както и други.

В специализираните структури остават само съдебни деловодители, но служителите са категорични - вършат същото като преди, само че срещу по-ниски заплати. По този повод вече има заведени трудови дела, информира "Преса".

"Липсата на длъжностни характеристики ни поставя в позиция на несигурност и неизвестност", разказаха съдебни администратори. 

"Преди завеждах административна служба, в момента върша същата работа, но като съдебен деловодител с много по-ниско възнаграждение", илюстрира проблема една от потърпевшите.

Страхът да не останат без работа принуждавал много от тях да дават съгласие въпреки неизпълненото задължение на ръководството на прокуратурата в едномесечен срок от влизане в сила на правилника да изработи характеристиките.

Държавата е давала пари за обучението ни, имаме допуск за работа с класифицирана информация, а сега без никакви обяснения ни превръщат в обикновени съдебни деловодители, като цялата реформа се свежда до това да вършим същото, но със значително по-ниски възнаграждения, възмущават се хората. 

В голямата си част става дума за специализирани кадри с дългогодишен стаж, които обработват делата и зареждат с информация единната информационна система за противодействие на престъпността.

Наскоро Асоциацията на служителите в прокуратурата и следствените органи алармирала главния прокурор Сотир Цацаров за грубите нарушения на трудовото законодателство, съобщи председателката й Владимира Костадинова. Абсурдно е спрямо служители на съдебната власт в държава - членка на ЕС, да се прилагат методи на заплахи, писали те. Но след като не получили подкрепа, решили да се обърнат към съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Гагамон
премахни филтъра

+5
 
 
Държавна работа братко...В частния сектор като не те устройва заплатата си търсиш работа другаде. Качеството на обслужване на гражданите в държавните институции е под всякаква критика. Държат се все едно ти правят безвъзмездно услуга, а че заплатата им идва от нашите данъци хич не им пука. Като се научат как да се държат с тоя дето ги храни, тогава може да им се хвърля повече хляб.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: