ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Банков чиновник открадна половин милион от приятели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 13.04.2014Коментари (1)2486
Бивш банков служител от Велико Търново получи 3 години затвор, след като въвлякъл свои приятели в крупна измамна схема за 460 000 лв. Окръжният съд в старата столица постанови присъдата за 44-годишния Кирил Кирилов и така потвърди наказанието, което му наложи първата съдебна инстанция през януари тази година.

Историята с култовия измамник е достойна за филмов сценарий, тъй като той не се поколебал да намеси дори родния си син Лазар. За да "смуче" пари от познати и приятели, измамникът се оплаквал, че момчето му е болно от нелечима болест и има нужда от животоспасяваща операция в Германия. За щастие Лазар е жив и здрав и никога не е боледувал от нищо.

Мистерия в сагата придава фактът, че не е ясно за какво Кирилов е профукал солидната сума, след като не е нито комарджия, нито наркоман.

"Много искахме да разберем къде са тези пари, но това така и не стана ясно. Присъдата и на двете съдебни инстанции е похвална", казват от прокуратурата.

Разкайване

В съдебната зала подсъдимият се явил със служебенадвокат. Пред магистратите Кирилов заявил: "Разкайвам се за деянието си. Сгреших."

Делото влязло в районния съд в края на 2013 г. и приключило много експедитивно. Решението на окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. "Кирил Кирилов ще трябва да плаща всички пари, с които е завлякъл хората", постановили магистратите.

Всички кредитори били омайвани първо с болестта на сина на Кирилов. След това, когато положението започнало да става напечено, Кирилов твърдял, че момчето му вече било добре, но пък сега му били нужни пари да завърти бизнес след тежкото лечение, за да връща парите. Само за измислената от него операция на сина си в Германия измамникът официално е получил от приятелите си 105 000 евро.

Кирилов е завършил военното училище в болярския град със специалност "Финанси и кредит". През последните години работил като счетоводител в местни банки.

Зарибяване

Първите зарибени били приятелите му Велика и Тодор Тодорови, които са му и съседи. Жената е учителка по математика, а съпругът й бил шофьор на линейка. По време на измамата обаче бил безработен. Кирилов му разказал, че прави "уникален" бизнес с градински барбекюта. Обяснил, че през 2004 г. си регистрирал еднолична фирма и заради друг бизнес заложил своите и на майка си имоти. Година по-рано жена му го зарязала, а съдът оставил сина им Лазар на него.

Хората се връзвали, защото им обещавал компенсации, работа и богато бъдеще.

Тодоров ипотекирал пред търновска банка единственото си жилище. Банката отпуснала 83 000 лева срещу залога на апартамента. В същото време Кирилов успял да трогне приятелите си, че той и майка му няма как да теглят кредити, защото вече имат 180 000 лв. заеми към банки. Тодорови неведнъж чували обещанията, че като потръгне бизнесът, парите щели да потекат като река, а връщането на ипотечния кредит бил най-малкият проблем.

"Кирил беше направил няколко мостри на изделията в гаража си, показваше ги и така лесно заблуждаваше, че не лъже", споделят опарени.

През първите месеци след тегленето на кредита Тодорови получавали месечните вноски за погасяването на борча от Кирилов. На 26 ноември 2011 г. банката обаче обявила кредита за предсрочно изискуем, а сумата била 88 902 лв. Тогава Тодорови разбрали, че комшията им ги е вкарал в капан. Самият Кирилов пък се покрил вдън земя.

Живот в комуна

На 12 март 2012 г. майка му и приятелите му го обявили за издирване. След месеци дирене се оказало, че мъжът е постъпил в християнска религиозна общност в Пловдив и дълго време живял в комуна. В крайна сметка дръзкият измамник бил изправен пред съда.

Магистратите постановили извършителят да плати на завлечените Велика и Тодор Тодорови 88 902 лв. и още 500 лв. разноски за адвокат.

Междувременно обаче банката кредитор обявила за публична продан апартамента на Велика и Тодор Тодорови и дори минал първият търг.

Другият ужилен бил 58-годишният Димитър Петков от Полски Тръмбеш, който е управител на общинската фирма БКС ЕООД. Преди време част от семейството му загина в нелепа жестока катастрофа. Човекът обаче намерил сили да живее заради сина си Бойко и да използва семейните ниви в село Страхилово. През януари 2011 г. Кирил Кирилов успял да завлече Петков с 35 000 лв. Половин година по-късно му отмъкнал още 70 000 лв., които Петков теглил като кредит. После ощетеният му дал 40 000 лв., а на другата година още 150 000 лв. Така мошеникът получил от Димитър Петков и близките му общо 350 000 лв. "За сумата Киро чинно ни написа саморъчно разписка", споделили пред разследващите завлечените.

Търновецът не се задоволил само с тези суми и "издоил" и други свои познати. За да не си мислят, че ги лъже, регистрирал още две фирми. За съдружник в едната бил включен 25-годишният Бойко, син на Димитър Борисов. Според Търговския регистър в момента и двете ООД-та са под запор от банки. В тази схема Кирил Кирилов разказвал за новия си бизнес с градински мебели, както и че вече имал оферти. "На хората, които завличал, постоянно обещавал бъдещи печалби, за които трябвало обаче да чакат, защото още покривал предишни борчове към банки. По време на разследването стана ясно, че не е покривал дълговете си пред нито една кредитна институция", споделят работили по разплитането на машинациите.

Другите, които били оплетени в пипалата на мошеника, са Росен Костов, който му харизал 16 000 лв., и Теодор Йонов, който пък му броил с лека ръка 46 000 лв. Драган и Труфка Драганови от Свищов изгорели с над 10 000 лв. На бившия си колега Светослав Георгиев осъденият пък дължи 21 500 лева.

Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.04.2014 г.
+2
 
 
... Кирилов успял да завлече Петков с 35 000 лв. Половин година по-късно му отмъкнал още 70 000 лв., които Петков теглил като кредит. После ощетеният му дал 40 000 лв., а на другата година още 150 000 лв. .... - е, това дойна крава да беше, щеше да секне, а този кредитор стабилен, та стабилен.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: