ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Асансьори ще бъдат спирани от експлоатация, ако не са оборудвани с предпазен щит
Автор: Харитина Агопян 10:42 / 14.12.2023Коментари (1)2003
©
От 1 януари 2024 г. Инспекцията за държавен технически надзор започва усилени проверки в цялата страна. Там, където щит на асансьора липсва, асансьорът ще бъде спиран от експлоатация, до поставянето на друг. Това съобщи Григор Къшов, директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Изискването всеки асансьор да е оборудван с щит е прието през 2014 г.. Той трябва да бъде съставна част от всеки асансьор и отговаря за неговата безопасност. До края на месеца изтича срокът, в който асансьорите в жилищни сгради в България могат да се сдобият с предпазен щит, каза още Къшов.

"Няма да има компромиси, смятам, че 10 г. са достатъчно време, за да се въведат щитовете“, категоричен е той.

Щитът е цялостна конструкция, която обхваща много елементи под кабината.

"Цените тук са много относителни. Този щит в моя блок струваше 150 лв. преди 2 г, когато го поставихме. Живея в панелен блок. Днес по моя информация същият щит струва вече 360 лв. 100% си плащат потребителите, както съм видял в практиката си до момента, но по принцип това е въпрос на договорни отношения с фирмата. Идеята на щита е следната– представете си,че асансьорът заседне между етажите, но човекът вътре не изчаква техник да го извади и успява да излезе сам. Най-много инциденти в тези случаи стават, когато, вече излязъл, потребителят залита назад и пада в шахтата. Щитът предотвратява точно това падане- човек се удря в щита и не пада по-надолу“, поясни Къшов. Това спасява човешки животи.

Поставянето на щита отнема между 2 и 3 часа. "Правим периодични проверки през годините, през годините сме правили предписания. Между 70 и 80% от асансьорите у нас вече имат монтирани щитове“, заяви още Къшов.

Такъв щит се монтира само от специалисти – никой друг няма право да пипа механиката на асансьора, предупредиха от Инспекцията за технически надзор. След това се минава технически преглед, за да се провери дали щитът работи правилно и асансьорът се пуска отново в употреба.

"Всеки асансьор задължително е на 24-часово аварийно обслужване. Той трябва да има аварийно осветление – ако спре токът, вътре лампата трябва да свети поне 1 час, за да не изпадат заседналите в паника. Виждал съм асансьори на по 50-60 г в прекрасно състояние, но просто фирмата, която ги поддържа, се грижи за тях. Възрастта на асансьорите не е най-важното нещо, ключова е поддръжката“, открои Григор Къшов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ккаракашев
премахни филтъра

0
 
 
Първо, след като е от 2014 година и сега уж е скъпичко, за какво се е чакало. Както се казва "Късно е чадо - мандалото хлопна" Да не си чакал, сега плащай по 2. Второ - малко тъпо е това, че този щит щял да спаси човек, ако излезе сам от асансьора и не щеш ли политне на зад. Има си асансьорни техници или пожарна да те изкарат. Колко трябва да ти е акъла, след като си заседнал при спрял асансьор да се правиш на мъж да излизаш сам? Да има и изключения вероятно, но ако асансьора тръгне да пропада ........ тоя щит не върши работа никаква (това по обяснението на пишещия статията) п.с. за 6етажен панелен блок в Пловдив в момента сумата е 220лв щита.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: