Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Председателят на Общински съвет Пловдив със специален поздрав за 24-ти май
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:40 / 23.05.2020Коментари ()2253
©
Председателят на Общински съвет Пловдив се обърна към българските будители по случай 24-ти май. Публикуваме обръщението му без редакторска намеса:

"СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище "Св. Св. Кирил и Методий"  за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни.  Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. "Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

През последните няколко седмици обстановката бе различна - социалният контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – "Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина".  

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май ! "

Инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Predsedatelyat-na-Obshtinski-suvet-Plovdiv-sus-specialen-pozdrav-za-24-ti-mai-969136
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.