Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бистришките баби огласят Европейската столица на културата
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:00 / 18.05.2019Коментари ()1807
©
Архаичният двуглас на обявената от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално културно наследство на човечеството група на Бистришките баби ще огласи Пловдив – Европейска столица на културата. Тези, които имат интерес да опознаят отблизо непреходните традиционни културни стойности, ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Баби-те днес, 18 май, в Международния ден на музеите от 18.00 часа в Етнографски музей Пловдив (вход свободен).

Там, в типична възрожденска атмосфера, групата ще представи съхранения от тях архаичен двуглас, за който има данни, че е една от първите форми изобщо на човешка музикална изразност. Певческото умение на жените от Бистрица е съхранявано през хилядолетията, предавано от поколение на поколение, отвеждайки ни днес към зората на човешката цивилизация.

Изпълнението in viva voce на феномена Бистришки баби е съпътстван от документална изложба "разказваща“ за живота на бистричанките и тяхната неразривна връзка с традиционната музика. Изложбата ще остане в Стария град до 31 май също с вход свободен.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bistrishkite-babi-oglasyat-Evropeiskata-stolica-na-kulturata-870093
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.