Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Урок по родолюбие: Ученици от ОУ "Елин Пелин“ пресъздадоха по уникален начин Вазовите "Хъшове“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:09 / 13.03.2019Коментари ()4630
Ученици от основно училище "Елин Пелин“ изнесоха истински урок по родолюбие. В залата на районното кметство в "Западен“ те представиха сцена от театралната постановка "Хъшове“ по Иван Вазов. Домакин на талантливите деца бе кметът на района Димитър Колев.

Учениците от 7 "А“ клас от "Елин Пелин“ представиха фрагменти от тежкия живот на хъшовете във Влашко – будните български емигранти, разпалили борбата за освобождението на България от османска власт. Пред препълнената зала в районното кметство, малките таланти съживиха образите на известните герои Странджата, Бръчков, Македонски, Владиков. 

"Хъшове“ е театрална пиеса от Патриарха на българската литература Иван Вазов. Той пише творбата през 1884-та година, като по този начин прави повестта "Немили-недраги“ подходяща за сцена. Образите на редица от основните герои са изградени на действителни личности – прототип на Странджата е знаменосецът в четата на Филип Тотю Никола Странджата, на Македонски – Христо Македонски, а на Владиков – Иван Владиков.

"В забързаното ни ежедневие, като че ли патриотичното чувство на българина понякога позадрямва малко, а съхраняването на традициите и възраждането на националното самосъзнание са сред приоритетите в работата на преподавателите в нашето училище“, заяви директорът на "Елин Пелин“ Таня Вангелова. В края на постановката тя раздаде грамоти на учениците и учителите, направили възможно реализирането на прекрасната пиеса. Накрая всички присъстващи извиха дълго българско хоро.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Urok-po-rodolyubie-Uchenici-ot-OU-Elin-Pelin-presuzdadoha-po-unikalen-nachin-Vazovite-Hushove-855477
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.