Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почетоха паметта на 123-мата, загинали часове преди свободата на Пловдив
Автор: Мариана Панчева 17:41 / 16.01.2019Коментари ()3754
©
Местната структура на ВМРО поднесе венец на паметника в квартал "Остромила" по повод 141 години от Освобождението на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Паметникът се намира до новото кръгово с "Беломорски". Издигнат е точно на мястото, където - само часове преди руските войски да влязат в Пловдив и да настъпи свободата, 123 бунтовници, затворени в "Таш капия", са отведени в местността "Остромила" и са избити зверски по заповед на Сюлейман паша. Сред тях и видният родолюбец Душо Хаджидеков. На това свято място днес се издига железен кръст, а скромна паметна плоча напомня за мъченическата смърт на българските герои.

През миналата година от ВМРО предложиха да се заделят средства от бюджета на града за облагородяване на паметника. Ремонтът е готов, цялото пространство е благоустроено. Обмисляме да направим и две беседки наоколо, разказа градският лидер на партията Борислав Инчев.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pochetoha-pametta-na-123-mata-zaginali-chasove-predi-svobodata-na-Plovdiv-842477
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.