Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Пловдив всеки има идеи за всичко! Ето го поредния пример
Автор: Мариана Панчева 20:13 / 05.11.2018Коментари ()8324
© Plovdiv24.bg
Пловдивска архитектка представи авторския си проект за визията на пл. "Централен", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тя го е направила за дипломната си работа, разказа самата архитектка.

"Площадът страда от собствен облик, през лятото там е горещо, през зимата е ветровито, хората не се задържат на него и той служи само за транзитно преминаване", описа най-общо вижданията си за проблемите арх. Ирина Дакова. И още - разкритата археология не е експонирана подходящо, паркингът пред хотел "Тримонциум" пък може да освободи пространство за ново парково пространство и археология, смята тя. А що се отнася до археологията, то решението на арх. Дакова е да вкара хората в нея. "Идеята е обикновеният човек в обикновената си дейност да има красотата на пространството, да мине през него, да седне в него, да се наслади. Едно пространство е живо, когато се ползва, защото иначе става градска тоалетна", обясни тя.

Като цяло младата жена е категорична, че площад "Централен" е знаково място с изключителен потенциал и заслужава много повече от проста подмяна на настилките. По думите й алтернативна визия може да превърне центъра на града под тепетата във впечатляващо, хармонично, функционално и иновативно място, съчетаващо в едно минало и бъдеще.

По думите на арх. Дакова е възможно и съвсем постижимо до 2019 г площадът да се реновира, но без да се работи по пространството под Пощата и по преместването на паркинга на Тримонциум.

Младата дама не е правила финансова оценка на проекта си, а след среща с арх. Пройкова е станало ясно, че към момента съвместната работа е невъзможна. Въпреки това арх. Петкана Бакалова - зам.-председател на Камарата на архитектите, предложи да се търси начин двата проекта - на арх. Пройкова и на арх. Дакова, да се интегрират.



Още по темата: общо новини по темата: 266
22.02.2024 »
24.09.2023 »
18.06.2023 »
29.04.2023 »
04.07.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-vseki-ima-idei-za-vsichko-Eto-go-poredniya-primer-826173
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.