Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кулинарки разкриват тайните на зелевите сармички и тикалниците от Белащица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:04 / 25.09.2018Коментари ()4162
©
Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сармички утре на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките "катенки", известни още като "тикалници". "Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас", обясни секретарят на читалище "Просвета – 1929 г." в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк "Родопи" благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича "рогатник" или "гьозлеме" /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. "тенурки", при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сармички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат, като поставят дафинови листа между редовете.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век. Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските секрети на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк "Бунарджика", където утре от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието "Селски вкусове в града – Белащица", заедно с партньорите от Фермерския пазар. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kulinarki-razkrivat-tainite-na-zelevite-sarmichki-i-tikalnicite-ot-Belashtica-817602
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.