Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивски родолюбци отбелязаха 139 години от смъртта на Душо Хаджидеков
Автор: Мариана Панчева 12:19 / 17.01.2017Коментари ()4077
© Plovdiv24.bg
Известие за "Вечна памет" успя да прикове вниманието на пловдивчани, забързани в ежедневните си задачи и проблеми, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По този начин пловдивски родолюбци отбелязаха 139 години от смъртта на Душо Хаджидеков: 

"Загинал в името на род и родина от ръката на вековния поробител".

Ето и оценката на делото на Хаджидеков: 

"Живот - подвиг, достигннал до наши дни. Живот - пример, толкова неонходим ни днес. Живот - урок за днешните политици и родоотстъпници. Живот - повеля за бъдещите поколения. 

Всички ще помним делото и подвига му, защото без тях няма да я има България, която толкова обичаме. Ще я обичаме и отстояваме, въпреки опитите на съвременните български политици да заличат в паметта на поколенията величието на българската история и да ги подчинят на чужди интереси. Ще помним заради България на нашите деди и заради България на внуците ни", пишат пловдивските родолюбци.

Хаджидеков взима дейно участие в народните борби, след погрома на Априлското въстание е един от първите арестувани. Прекарва тежки години в затвора "Таш капия". Смъртта си намира буквално часове преди Пловдив да бъде освободен от настъпващите руски восйки, когато башибозуци извеждат 123 българи от затвора и ги избиват в местността Остромила, сред убитите е и Душо Хаджидеков...


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-rodolyubci-otbelyazaha-139-godini-ot-smurtta-na-Dusho-Hadzhidekov-698087
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.