Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът: Шансовете на Пловдив за европейска столица на културата са много по-големи от тези на София
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 26.04.2013Коментари ()6668
© Plovdiv24.bg
Шансовете на Пловдив да стане европейска столица на културата са много по-големи от тези на София и това трябва да стане ясно, заяви кметът Иван Тотев по повод концепцията, която ще представи града ни в надпреварата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Считам, че концепцията на Пловдив е възможно най-правилната, защото тя дава възможности за надгражданe в различни посоки. Когато говорим за културна столица на Европа, трябва да излезем от тясната рамка на културните събития. Това не е състезание на културен календар, коментира градоначалникът. Тя не поставя съревнование между богати и бедни населени места, а е едно концептуално състезание на идеи. Пловдив ще стане културна столица, ако всички ние искаме да стане", уверен е Тотев. 

Мотото, под което ще протече кандидатурата на Пловдив, е "Пловдив заедно", тъй като всички трябва да подкрепим тази кандидатура, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов

Концепцията "Пловдив заедно" си поставя амбициозната задача чрез културата в най-широкия смисъл на понятието да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район, който стои зад пловдивската кандидатура за Европейска културна столица. Същевременно "заедно" означава и интегриране на историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие. "Пловдив заедно" цели също заздравяване на връзката между всички тези хора и територията, която населяват, чрез съживяване на публични пространства като хълмовете, реката, парковете, улиците и площадите и изоставените сгради /например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура/, преосмислени като пространства за култура, спорт, отдих и забавления. Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията, здравословния живот.

"Заедно - пластовете история, съвременността и визията ни за бъдеще. Кандидатурата ни дава повод да избършем праха и да възвърнем своето самочувствие, за да можем да живеем така, че да градим, да творим", обясни изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорлински. 

Eкип от международни консултанти от Германия, Швеция и Франция, наети от фондацията, помагат в подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и заедно правят апликационната й форма. Тя ще се представи през октомври от екип, воден от кмета Иван Тотев.




Още по темата: общо новини по темата: 957
02.05.2024 »
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-Shansovete-na-Plovdiv-za-evropeiska-stolica-na-kulturata-sa-mnogo-po-golemi-ot-tezi-na-Sofiya-429538
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.